Monday, August 24, 2009

Sofeya dan susuibu...

Masa awal Sofeya admit kat Wad Melur, dia kena minum ikut tube....so aku kena pam je la susuibu....tgh mlm kat wad tu pun aku bangun pam, sbb nak maintain supply....Sofeya minum 45ml je setiap 3 jam...so susu aku byk la lebih....aku simpan buat stok beku kat freezer Wad Melur tu...

lepas operation, Sofeya kena posa seminggu lebih jgk laa...dlm masa tu jgk aku mmg takleh nak bg susuibu kat Sofeya....aku terpaksa pam n bekukan...dah terlalu byk kat freezer tu, sampai naik segan aku nak simpan EBM kat situ.....

awal2 tu aku sorg ja yg simpan frozen EBM kat situ....pastu tgk ada org lain simpan jgk....aku tgk tpt mcm dah penuh, takut org lain takda tpt lak nak letak EBM depa, so aku decide kena buang skit la...ni EBM sblom dibuang...ni freezer kat wad melur tu la...sib baik wad tu provide fridge utk simpan EBM....tak kira plak brapa bungkus suma ada

aku buang lebih krg 36 bungkus...sedih nya nak kena buang...yg tinggal kat dlm plastik belah bwh tu je, yg kat tray atas suma aku terpaksa buang....sambil tu dlm hati aku berdoa semoga Allah berikan rezeki yg lebih lg utk Sofeya, supaya dia dpt teruskan penyusuan ibu sampai umo 2 tahun, InsyaAllah...

skrg aku still jalankan rutin pam susu...kat mana2 sempat pun aku pam, even lam keta...kalo kat IJN aku pam kat surau...aku maintain pam dlm 3 jam skali....sib baik anip support aku...TQ bang :)

mintak2 la lepas kuar dr PICU Sofeya leh direct feeding, bkn melalui tube lg....tak sabar aku nak bg dia direct, tah2 dia dah lupa camna nak hisap, ye laa 2 ari je dia direct feed...


"Sofeya, susuibu ni hak Sofeya...mama akan cuba sedaya upaya supaya Sofeya dpt khasiat susuibu sepenuhnya sampai Sofeya besar...supaya dgn susuibu Sofeya akan jadi lebih kuat, dan terhindar dprd penyakit...Aminn..."


update: EBM yg frozen makin bertambah dr hari ke ari...takkan nak buang lg...sayangnyaa...nak bwk blk ke kedah, tah bila anip nak blk...nak buat cama ek...

2 comments:

  1. Salam akak...ci doakan Sofeya cepat sembuh ye...Ci puji smgt akak...lg cepat dia smbuh sbb minum susuibu kan...

    syg kalo akak nk buang ebm tu...leh tumpang freezer rumah sesapa ker?

    ReplyDelete
  2. Salam Ci, EBM tu dah ku transfer blk ke alor star ni....unfortunately ada yg dah rosak masa dlm perjalanan blk ni...so terpaksa la dibuang...alhamdulillah ada jgk yg masih slamat....insya allah cukup la kot utk stok time emergency...

    ReplyDelete