Friday, November 28, 2014

Instant Shawl by Shawlfairy

Alhamdulillah baru 2 bulan start berniaga instant shawl melalui Instagram. Dah lama teringin nak berniaga, dan kalo tgk post di blog aku lepas-lepas, aku mmg penggemar shawl. Sgt!

So bila terfikir nak berniaga shawl ni terjumpa la konsep instant shawl yg tak perlu nak lilit-lilit. Sarung dan siap. Pin pun tak perlu, tp aku ni pakai jugak la pin untuk kekemasan.

Buat masa sekarang, kedai online aku hanyalah di Instagram. Boleh tgk stocks disitu. Dan boleh order melalui Whatsapp. Hanya RM30 sehelai untuk basic instant shawl.

Jualan on pre-order basis. Ready stocks ada juga, tp tak banyak. Most of ready stocks boleh didapati di vendor boutique yg aku join. Pasal vendor boutique nanti aku buat post lain eh hehehe.

Sebelum tu, jom follow kedai aku di Instagram --> @shawlfairy.

Taknak cita panjang, meh layan gambar-gambar beserta ciri-ciri "Instant shawl by Shawlfairy" ni.

Ciri-ciri:
  • Tidak perlu melilit, hanya pakai inner (inner tidak disertakan), sarung dan kemaskan di bahagian bahu dan depan.
  • Tidak perlu pin atau brooch. Namun jika nak lebih kemas, boleh pin di bahagian bahu.
  • Syariah-compliant. Labuh boleh adjust. Boleh dilabuhkan lagi di bahagian depan, bahu dan belakang.
  • Material daripada high-quality chiffon georgette. Lembut dan ada effect "flowy" di bahagian depan.
  • Harga mampu-milik. Hanya serendah RM30 sehelai.
  • Dijahit daripada shawl sepanjang 2m dan mempunyai lebar 0.75m. Bahagian hujung shawl berbentuk half-moon.
Tutorial bergambar #instantshawlbySF. Unbelievable punya senang kan hahaha!


Warna-warna yang available utk order:


Best kan. Meh la try.

Nak order boleh PM aku di Facebook Sharifah Zarihan atau nak senang Whatsapp je aku di nombor +6012-4539120.

Jangan lupa follow Instagram aku di @shawlfairy. Sbb semua update hanyalah di Instagram. Bukan di Facebook :)


After 2 years...

Assalamualaikum.
Wah lamanya tak update blog. 2 tahun! Hahaha mmg lama gila tak jenguk blog. Tah apa yg bz nya. I'm more on Instagram nowadays. Ada 2 IG account nak kena manage. Bz sgt laa tuu.
Ok update skit tentang aku. Anak dah bertambah seorg lg (cos my last post was on 2012, masa tu preggy pun blom kott ahaha). My no 3 is a boy named Muhammad Afiq Daniyal. Sekarang Afiq dah 1 tahun 2 bulan .
As for Aishah, tahun dpn dah Darjah 2 and Sofeya, my miracle baby dah 6 tahun next year. How time flies .
Okay, tentang diri sendiri pulak. Aku skrg baru mencebutkan diri dalam meniaga. Ecececece. I'm selling instant shawl on Instagram. Do visit my kedai kecik @shawlfairy on Instagram kalo nak tgk mcm mana la rupanya shawl ni. Senanggg sgt nak pakai and semakin digemari especially utk mak2 yg nak pakai shawl tp tak sempat nak melilit2 ni sebab anak2 kecik dok kacau2 and tarik2 shawl tu hehe.
Bwh ni ada gambar selfie ku memakai instant shawl yang dimaksudkan.
Ok sebenarnya byk benda nak story, maybe in next post la kot. Insya Allah harap rajin la nak update hehehe

Monday, October 8, 2012

International Babywearing Week 2012

Happy International Babywearing Week (IBW) 2012!

Start arini (8 October) sampai 14 October, babywearers celebrate IBW....annual event la ni, diraikan worldwide...yupp 1 dunia celebrate event ni hehehe....Malaysian Babywearers pun tak ketinggalan menganjurkan beberapa event sempena IBW2012, salah satu nya Babywearing Walk yg telah diadakan di Queensbay Mall, Penang dan bakal diadakan di The Curve, KL next week...sambutan kat Penang, tak kurang hebatnya...expected participant pun tak dijangka...ramai jgk laa...kat KL next week lagi la ramai...

utk KL Babywearers, jemput la memeriahkan event ni di The Curve....tak perlu registration, pegi walk in saja... info boleh tgk di MBW FB group...


Aku sempat join Penang punya walk...walaupun dah pencen *sementara* daripada babywearing, tp tak sangka pulak Sofeya mau pulak aritu...agaknya dia tgk semua baby kat situ kena carry, dia pun ok ja laa...

Sebelum walk...meet point kat dpn Coffee Bean Queensbay Mall

Dah semakin ramai yg sampai...belum jalan lg...


 Dah start walk....kitorang jalan around the mall, naik sampai ke 2nd floor...
  

Group pic, last stop 2nd floor....
Tujuan utama MBW anjurkan buat babywearing walk adalah utk create awareness pada public tentang babywearing...yup mmg raaamaiii org pandang, tak perlu malu atau segan...yg penting "wear your future, keep them closer" ..... senang bila kita carry baby kita mcm ni..make sure dia dalam keadaan yg selamat dan selesa....kita pun senang ronggeng2 :)

Monday, September 24, 2012

Instagram and watermark

Two different things, but still from the same category hehehe..
Picture speaks a thousand words! I love taking pictures, ada camera besar, tp still suka smart phone cabuk aku... skrg ni Instagram mcm jd trend plak...pi mana2 pun nak amik gambar and upload kat Instagram... I try to limit my followers to those whom I know only, no strangers.... rasa bebas nak letak gambar apa pun kat situ...

here are some latest Instagram pics...don't forget to follow me @szarihan :P

from my "home office" hehehe


weekend's project, this dress is for Sofeya..

our dinner last night at Old Castle Restaurant, Alor Star :) ...kacang phool

 and Barbican malt drink *tak sedap* :(

oh btw, notice "anything" in my pics? hahahaha my own-design-syok-sendiri watermark LOL...layann

Tuesday, September 18, 2012

Philips Airfryer in the house!


Ni antara wishlist aku...kalo lalu kat kedai, meleleh air liur ja la tgk....sejak dia launch kat Malaysia, aku mmg dah berkenan sgt...tp memikirkan harga dia yg tak mampu milik dek aku, terpaksa la lupakan...

Anip pun tak brapa confident dgn performance dia...tp akhirnya aku berjaya membeli, tp bukan dgn retail price...aku bli dr UK dan dgn pertolongan BFF ku, Izan, brg ni akhirnya berjaya jgk sampai kat aku lepas 3 bulan shipped from UK...takyah tanya la mcm mana cara, panjang kisahnya hehehe...yg pasti, jauh lg murah drpd jual kat Malaysia ni...

aku punya color ala2 silver, walaupun sebenarnya berkenan color hitam mcm kat atas, tp takpa la asal dpt airfryer...color ni, kalo ikutkan website Philips Malaysia, takde jual kat sini ...err one of a kind la? heheheh

So semlm, dah test....try goreng apa yg ada dlm freezer....frozen chicken, Ayamas punya.... dalam 20 minutes cooking time....bila dah siap, wahh tak ku sangka texture ayam mmg mcm deep fried chicken...minus the oily part! mmg aku masak takde tambah minyak pun...best sgt! tak sia2 aku bli n tunggu lama2 ahahaha...

See?? ala KFC kan?

Dalam dia, still juicy, tak kering...


Pasni try goreng ikan plak? heheheh

Wednesday, September 5, 2012

Me, my girls and my sewing machine

Memang aku akui dah lama tak update blog....dan dah lama tak blogwalking...sejak2 ada Facebook (suka baca hal2 org kat situ, aku jrg update), Instagram (suka upload gambar situ, tak ramai follower boleh la nak syiok sendiri hehe), Twitter (senang nak dpt quick update tentang apa2 gossip ahaks) mmg blog aku ni dah bersawang....vacuum cleaner pun tak dpt nak sedut dah sawang...

Ok, I'm still sewing for my two beautiful girls...baju diorg saja aku boleh buat, baju sendiri hantar upah jgk...ada la buat sehelai blouse utk aku, tp tak siap2 sampai ke sudah hahaha...tah mcm takda semangat nak buat kot...

Kalo jahit utk Aishah dan Sofeya, diorg siap tunggu baju siap, dah nak siap tu kadang2 aku bagi test utk tentukan labuh ke apa, syok bkn main! ni dua tiga ari lepas Aishah ada tanya bila nak jahit baju ....tp mak blum ada mood lg ni...tp Insya Allah kalo weekend ni free nak start jahit blk...

Aku teruja dgn article ni kat The Star: Wearing Mum's Creation .... skrg ni ramai yg handmade baju anak2... best, satu perasaan yg tak dpt digambarkan :) ....boleh pilih kain, pilih pattern, adjust sizing...dah siap jahit tu mmg best laa tgk siap (walaupun aku jahit takda la kemas mana, i'm still learning)

Ok, layan ja la gambar baju yg aku jahit pulak....mostly baju2 kat bawah ni aku jahit utk dipakai Hari Raya aritu....

Baju kurung, dipakai pada hari raya pertama, kat lengan dgn bawah baju aku embellish dgn cotton lace...sweet :)

Mini kurung, buat cuff kat lengan...ni aku buat sama kain utk Aishah jgk, tp Aishah tiada dalam gambar :)

Dress...these two are my personal favourite :)

Lagi dress..

A-line top, yg sebenarnya dress, tp terpendek pulak lepas jahit....so jadi la top dipakai dgn legging

Peasant top, dipakai dgn jeans...

Kain yg aku pakai semua cotton, yg kat atas ni semua US designer cotton, aku beli join group buy so dpt murah skit compare to yg jual kat Malaysia ni...mmg cantik desingner cotton ni, buat baju budak2 pun sedap dipakai...

Oh lupa ada 1 lg nak tunjuk, last but not least bubble dress, tp ni dipakai masa trip kitorg ke Universal Studios Singapore sebelum puasa aritu... baju yg Sofeya pakai tu siap di request oleh BFF ku, si A'a utk buat kat anak dia :)
ok tu je la buat masa ni....ada lagi baju2 yg tak aku letak kat sini...lain entry la kot (err bila ye LOL)

Wednesday, April 4, 2012

Our mini "library"




Dah lama aku teringin nak ada mini library kat umah sendiri. Kat umah Mama aku dulu masa kecik2 kitorg mmg ada 1 almari khas utk letak buku2. Dah sarat sgt dah almari tu skrg.

Kat umah aku ni pun byk gila buku. Sebelum bli bookshelves, aku mmg letak ikut suka - dlm plastic drawer, atas dining table. Tak tersusun la. Merata ada.

Then aritu br la sempat nak bli bookshelves, masa nak bli meja mesin jahit aku tu hehehe. Tak la penuh shelves tu.

Aku asingkan ikut kategori yg aku ja paham - parenting, Islamic, beauty, craft n sewing, cookery (ni buku paling byk lol), fiction, novel, dan last skali kids' book.

Shelves tu dah tak penuh dgn buku buat masa skrg, aku kongsikan dgn brg2 menjahit, sbb letaknya sebelah2 :-)

Published with Blogger-droid v2.0.4