Wednesday, December 9, 2009

Back 2 school

skrg ni kan mcm2 promotion back 2 school kat supermarket...so aku ada la blikan bag skolah dan beberapa buku dan basic stationery kat Aishah hehehe...mcm takdak keja ja...

bag tu anip bli kan sebenaqnya....sbb ada satu kejadian yg menyebabkan bag Aishah yg lama dah rosak, so anip gantikan baru, dan dia nak yg gambaq "princess" jgk...hadoi laa....sib baik ada...


sedang buat homework...
coloring plak...rambut tu merimaskan, jd aku ikat, senang...
ok Aishah nak pi sekolah dah...
mana abah ni...awat lambat sgt, Aishah dah nak pi ni huhuhu....

lambat lg dia nak pi skolah btul2...tp aku rasa dia ni dah bleh pi tadika dah laa heheh...ckp dah pandai, mengalahkan org tua2...number pun dia dah kenal from 1 to 10...alphabet pun ada skit2 yg dah kenai...ok la kan for a 2 years 3 months kid? takpa laa aku ajar ja dia kat umah...

umur mcm ni la budak2 senang nak ajar...tp start with basic laa...mcm ajar Aishah 1 to 10 tu, dia umur 2 tahun kot...

mula2 kena bg dia tgk dulu nombor tu, kenal ikut turutan...pastu test la, tunjukkan number tak ikut turutan plak...kalo dia tau, maksudnya dia dah kenal laa..kalo tak maksudnya dia menghafal turutan tu...

lepas tu test la number tu dgn tanya dia tanpa melalui buku plak...cth mcm tunjuk handphone ka, remote control ka etc...dgn itu, dia tak lupa laa....

buat dlm masa 1 minggu kot, ke tak sampai...then dia mmg kenal laa 1 to 10...

cara ni bleh buat utk alphabet jgk...tp alphabet ni susah skit la nak igt, byk sgt kan...tp dia tau la beberapa alphabet kalo tunjuk...takes time la nak kenal suma...

4 comments:

  1. chik laa yg ajaq dia number dlu huhuhuh...cuba tanya dia hehehe
    haaa antaq p smart reader cpt
    echah chayok2

    ReplyDelete
  2. mahai sgt la smart reader..bankrap kami.....lgpun smart reader kat sini 4 yrs+ br leh

    ReplyDelete
  3. training girl lagi senang dari training boy kot.. kena start pelan-pelan kat heroku itu. Dia lebih suka interactive books je. Sebut mulut dah pandai, kenal tak lagi..

    Aishah dah pandai color ke? Means color ikut corak yg diberi? Anak yana pandai conteng je

    ReplyDelete
  4. yana,
    takpa, pelan2...budak2 jgn paksa depa blajaq...kalo tgk mcm tak minat lg tu, biaq pi dulu...

    aishah conteng jgk...tu saja je bli buku color bg dia main2 dulu dgn color..

    ReplyDelete