Monday, December 7, 2009

EBM ku...

entry ni utk motivasi ku dan guideline in future....mana tau production susu jatuh merudum bleh la aku belek2 blk kenangan lama utk up kan blk, altho susu aku tak la semeriah mana, tp still cukup for Sofeya's daily feeding...

EBM yg pump kat opis:
ni ebm yg baru dipam kat opis..aku dpt around 12-14oz 3 kali pam kat opis...ku simpan dlm medela cooler bag yg kat belakang tu...walaupun tak meriah mana production aku, tp aku slalu think positive...takmo down bila tgk ebm org lain yg sampai berpuluh2 oz...nanti down aku gak yg tensen, terus susu takmo kuaq plak :(

Sofeya minum 5 botol x 3oz...total of 15oz, tp biasanya aku bekalkan kat bbsitter 6 botol, in case blk lambat ka, dia minum terlebih ka...
blk umah, aku terus asing2 kan setiap botol kpd 3oz...kenapa asing siap2? sbb kalo simpan terus dlm fridge tak terasing, nanti lemak2 susu lekat kat dinding botol, jd susah nak asingkan...

sambil tu, kat umah aku pump lg 2 kali, mlm lepas Sofeya tidor, n pagi lepas aku bangun tidor...kenapa pump lg? utk cukupkan 18oz susu utk dihantar ke bbsitter....

EBM yg nak antar ke bbsitter:
lepas dah asing2 kan, so dpt la 6 botol x 3oz...aku simpan lam bekas mcm ni, n simpan lam fridge...simpan dlm bekas ni utk prevent bau2 lain drpd fridge, nanti susu plak berbau, walaupun fridge aku bkn ada menda sgt pun...
dan pagi2 sblom pi opis aku masukkan semua tu dlm coleman cooler box ditemani coleman brite ice utk dibwk ke bbsitter....n susu2 tu akan dok dlm cooler box ni sampai ptg...bbsitter takyah transfer susu2 ni kat dlm fridge dia..saja aku takmo kaco depa punya fridge...buat camni susu mmg tahan sejuk sampai ptg...


EBM frozen:

bila blk umah ptg tu, biasanya akan ada 1 extra botol..so aku frozen kan yg tu...mcm ni...dlm dlm plastik biru dan merah ebm bulan september n october....yg berterabur kat ruang bwh tu ebm november...lom susun2 lagi...


last weekend aku mula menyusun semula stok november, simpan lam plastik elok2...stok bln 12 aku decide nak pakai bekas apple lady mcm kat rak bwh belah kanan tu...aku dah taknak pakai liner, sbb liner aku makin menyusut, nak simpan utk pakai time2 perlu ja... n mls nak kena bli online plak...cara ni aku dpt inspirasi drpd blog Rozy aka mamahadif ...
masih nampak tak kemas kan..tah la tatau nak susun dah bg elok hehehe....

stok aku update kat sini ja..aku tulis atas kertas n tepek kat pintu fridge...suma bleh tgk-aku, anip n sesapa saja la yg akan handle ebm frozen aku tu...
until 5/12 frozen stock ada 65 ketul...Alhamdulillah syukur...


Buang EBM :(
fyi, aku tak penah rotate stok2 ni, sbb aku bg Sofeya fresh ebm suma nya....reason-aku nak cuba build up immune system dia, risau kot dia senang dpt sakit sbb dia masih dlm treatment kan(frozen ebm has less immunities n antibodies than fresh ebm, but still much much better than FM)....aku nak buat camni at least sampai dia umo 6 bln, lepas tu bleh la rotate...jd kejadian buang ebm dah biasa bg aku.....sedih siottt.... namun begitu, aku sentiasa berdoa semoga Allah tak tarik blk rezeki yg diberi kepada aku, krn Dia yg Maha Mengetahui kenapa aku buat mcm tu....Aminn...

3 comments:

  1. chaiyok pah! if i have the frozen macam pah. seronoknya.. xyah nak top-up. next baby nak tiru macam pah buat laa.. :)

    ReplyDelete
  2. alaa yana....at least yana dah melepasi separuh dah journey tu hehe...syok...kami ni, akan dtg tatau apa jd lg...panjang lg perjalanan....mintak2 baik2 saja la :)

    ReplyDelete
  3. Salam, beli liner YHAB kat mana? email ctfazilah@gmail.com

    ReplyDelete