Thursday, December 17, 2009

[Baking project] Chocolate cupcake

dah lama aku tak baking..masa awal2 pregnant kan Sofeya mmg aku gila baking...suma resipi nak try....semlm terigt plak nak buat cupcakes...sbb nak bwk pi kl esok, buat mengunyah time bosan2 dlm keta...1st time try resipi ni, sedap laa...cuma aku ni mmg fail bila part nak masukkan batter dlm acuan cuppies...comot ja...
Chocolate cupcake (Source: Hanilieza @ FnR CARI Forum)

Bahan-bahan:

250 g butter
250 g gula perang
4 biji telur

Bahan-bahan ayak:
300 g tepung gandum
1 sk baking powder
1 s/k soda bikarbonat
50 g serbuk koko
250 ml susu segar

Cara-cara:
1. Pukul butter dan gula sehingga kembang/ gebu.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung yang diayak, diselang selikan dengan susu segar.
4. Kacau rata dan masukkan ke dalam acuan cupcake sebanyak 3/4 penuh.
5. Bakar dengan suhu 180 degree celsius selama 20 - 25 minit.

ni dah siap packing utk dibwk esok...semangat tul aku ni

4 comments:

  1. nak try juga laa... moist tak?

    ReplyDelete
  2. eeee... tak abeh2....
    buat la bisnes! kami tlg market hehehehe....buat frachise, donut dah da big apple ngn dunkin donut, cup cake tadak lg paa hehehe....try buat prisa len plak...vanila kaa...oren kaa...

    ReplyDelete
  3. dapppnyaaaa.... pah singgah kepala bataslaa nak rasa sikit...

    ReplyDelete
  4. yana,
    elok lepas bakaq dia kering, tp arini mkn dah moist2 skit..kalo biaq lama lg, makin moist rasanya...try tgk..

    cdhik, tak larat oi nak bisnes ni..oven kami kecik jaa..jenuh bakaq..ni hat nak mkn sendiri pun sampai kul 12 semlm br siap..

    rozy,
    adeh takut takdan nak sampai kepala batas lg dah abih..ramai lam keta tu hehehe

    ReplyDelete