Friday, June 25, 2010

My new Galactagogue

dah lama tak cita pasal breastfeeding kan...biasa la aku ni ikut musim....skrg ni musim babywearing, so byk la cita pasal babywearing...jgn jemu no....

ok aku mmg akui skrg production krg skit, compare dgn awal2 dulu....terigt zaman2 kegemilangan itu hehehe....tah la, aku tau aku kerap gak skip pump...mlm2 skrg dah tak pam..rasa penat gila mlm2 skrg...so my pumping session reduced to 4 times only (dulu 5 kali)....

tp production still cukup sbb Sofeya pun dah krg minum, and she'a a night nurser...kerap btul jaga mlm2 utk nenen skrg....pagi2 bila pam, alahaii skit ja kuarnya...

tp aku buat selamber je laa...tak pk sgt pasal production krg, yg penting Sofeya cukup minum...kalo dok pk2 nanti tensen...stock frozen jgk maintain...aku rotate sehari sebotol ja...

so aku mula la mencuba Galactagogue or milk booster...yg aku tgh amalkan skrg ni Shaklee's range including Alfalfa..mmg dr dulu dok amalkan Shaklee ni...so skrg aku cuba amik ni pulak:
black seed oil atau Habatuss-Sauda, kurma, air zamzam -- suma ni mak aku blikan dr Mekah.... Habatuss-Sauda aku penah ckp ngan mak aku, dia boleh menambahkan susuibu...selain yg botol ni, mak aku siap bli yg seeds dia tu, blk kena goreng ka mcm mana tah, utk dpt kan extract dia...tp aku kan mls, so aku mintak minyak dia ja hehe..tp Habatus-Sauda kat sini pun byk jual kan...ni aku amik pagi2 before breakfast

air zamzam tu mak aku bg setong besar tu (tak igt brapa liter aaa?)...Alhamdulillah syukur...aku minum tiap2 ari, sambil selawat...tp tak la minum segelas besar hehe...minum skit2 laa...syg plak kan...susah nak dpt air zamzam ni...thanks a lot to my mama n abah sbb bg kat aku air yg tak ternilai harganya ni...

manakala kurma pulak, toksah ckp la mmg bykk dia bwk blk...mcm2 jenis...aku mkn kurma ni mlm2 (kalo terigt hehe)....

yg satu lg tu Fenugreek Chocolate Mix, bkn dr Mekah ye hehehe...yg ni bli kat Jusco, section yg jual Milo or Nescafe 3 in 1...ni aku minum time breakfast...

lepas amalkan suma kat atas ni, nak kata up sgt tu dak la..tp boleh maintain la susu aku....tak penah lg drop mendadak...pumping session seboleh-bolehnya mesti 4 kali...
ada sebulan lg nak complete separuh drpd mission aku ni...harap aku dpt kekal mcm ni, utk setahun lg...mampukah?

Edit to add: Galactagogue bkn la short-cut utk nak up kan production...tp dia salah satu usaha kita, nak menggalakkan pengeluaran susu..pumping routine jgn di skip...takut nanti org igt aku dok promote galactagogue utk nak upkan susu without increasing the pumping session..no no no ye!

3 comments:

  1. salam ziarah..
    black seed oil tu minum cemana? buh kt sudu minum je ke, or kena campur dlm mknn lain..?

    ReplyDelete
  2. rozy, insya Allah...harap sgt aku berjaya sampai 2 tahun...

    imaan,
    salam to u...black seed ni, saya minum setgh ke 1 sudu kecik setiap pagi...mkn gitu ja...seeloknya b4 kita breakfast..kalo local product yg saya penah try yg Jus Tok Guru..sama jgk rasa dia...

    ReplyDelete