Friday, August 20, 2010

Memasak di bulan Ramadhan

Salam Ramadhan semua...
bulan puasa ni, part nak masak mencabar skit laa....ye la sampai umah dah kul 6 lebih, bukak puasa dlm 7.30pm...so menu kena aaa simple2 jaa...sebagai full-time working mama with 2 kids ni (ewahhh ayatt T_T), kena buat keja sepantas yg mungkin...sbb ada yg dok kacau2 satg hehehe

mcm mana nak mudahkan kita memasak? ok ni kalo tak bulan puasa pun aku dok buat...senang mcm ni...

1) Buat paste bawang dan cili:
blend siap2 bawang dan cili kering...simpan dalam bekas bertutup dan letak dalam peti ais...ada org, sebelum simpan lam fridge tu, tumis dulu...tp aku main simpan ja terus (pemalas!)....bertahan laa seminggu lebih kalo buat camni....
bila nak pakai, ceduk ja...make sure sudu nak ceduk tu bersih, kalo tak bersih, tak tahan lama laa paste kita tu

paste bawang: bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia (sukatan ikut la keperluan) --> blend, aku tak suka blend sampai halus sgt
paste cili: rebus cili2 kering yang telah di hiris kasar, blend sampai halus dan hilang biji-bijinya..
paste bawang dan paste cili
2) Simpanan bahan2 mentah:
time weekend, beli barang basah dalam kuantiti yg agak2 leh mkn dalam seminggu lebih...ayam, ikan, udang, daging etc ni siang/potong/cuci siap2 sampai bersih dan simpan dalam bekas asing2 dalam freezer...1 bekas untuk satu kali masak...pagi2 sebelum kuar pi keja tu, kuarkan 1 bekas turun ke fridge bawah....
bila ptg blk, dia tak la completely cair....so masukkan dlm microwave dan guna mode "Defrost"....kalo takda microwave boleh rendam dlm air tp lambat skit la nak cair
bekas2 yg diisi dengan ayam, udang dan daging (minggu ni minggu ayam, so byk la ayam lam freezer ni)
3) Simpan barang2 instant:
barang2 instant ni kenkadang ada jgk guna nya...especially time sahur..kot terbangun lambat, ha ada la back-up plan kann....tp jgn la guna slalu hehe...byk MSG hehe...
contoh2 barang yg aku bli: perencah nasi goreng, perencah char kuetiau, perencah udang goreng, perencah tomyam
selain tu boleh jgk buat sambal kering...sambal bilis laa...goreng sampai kering, simpan dalam bekas bertutup...kot tak sempat nak masak time sahur, boleh la buat lauk....atau boleh mkn dgn roti...
perencah buttered prawn aku bli kat cosway..sedap gak laa
simpan jgk barang 3 in 1 mcm oats, milo, hot chocolate....susu kotak wajib ada...kita tatau kot nanti kul 5.30am baru terjaga tuk sahur? haa nak mkn apa kann? benda 3 in 1 ni laa penting!

4) Senarai siap2 menu utk dimasak:
mmg la bulan posa ni tak elok kita dok pk pasal makan...tp kalo boleh buat 1 list dgn resipi skali resipi2 yg mampu kita masak lepas blk keja...so takda la kita dok buang masa pk apa nak masak ptg ni hehehe...bagi aku, aku suka menu yg simple, yg takda santan....yg boleh masak within half an hour...
contoh nya:

Ayam:
- paprik ayam
- ayam masak halia
- tomyam ayam
- ayam masak merah
- asam pedas ayam
- ayam masak kicap
- ayam bakar guna Chefel hehe

Ikan:
- ikan sweet sour
- asam pedas ikan
- ikan masak taucu
- ikan goreng berempah
- ikan siakap 3 rasa

Daging:
- daging masak kicap
- daging masak kunyit
- sup daging
- daging masak merah

Udang/ Sotong:
- sambal udang/ sotong
- udang/ sotong goren tepung/ buttered
- tomyam udang/ sotong
- sotong masak kicap

Sayur:
- kailan ikan masin
- kubis tumis air
- kacang panjang goreng bertelur
- paprik

Menu weekend (boleh la nak buat yg renyah skit, sbb byk masa):
- nasi ayam
- nasi beriani
- nasi carrot/ tomato
- gulai
- masak kurma

huhh nampak cam byk ja menu aku hahaha...bkn la aku masak suma tu....tp it's just a list...senang nak pilih2 menu kan....ada lagi list ni...kalo nak senaraikan, penuh entry aku ni hehehe

5) Makanan dari pasar Ramadhan:
ni mcm off-topic skit, tp nak letak jgk hehehe...kat param biasa nya bli kuih-muih, air tebu, nasik ulam (best!), murtabak....slalu nya makan lepas dah selesai kemas2 dapur dan semayang Maghrib...sambil2 tgk tv sambil mengunyah...
beli makanan yg mmg konfem tak reti masak laa hehehe...aku suka nasik ulam...slalu gak bukak posa ngan nasik ulam ni...bulan posa ja la senang nak jumpak...

ermm tu ja la kot....takleh igt makanan sgt bulan2 posa ni....hanya sebagai panduan...aku pun bkn la rajin sgt memasak...dan tak terror bab2 masak ni...tp boleh la nak jaga perut suami ku hehehe....

6 comments:

  1. bagusnyaaaa....nak gak tips ni ye..best..best..cayalah..^_^

    ReplyDelete
  2. ayu, kalo tak buat camni, alamat mls terus la hehehe

    ReplyDelete
  3. hehe..bab blend siap2 bawang tu saya buat..sebab bb kecik lagi..time nak masak tu kekadang tgk angin dia..time mood tak baik..kalut..hehe..tapi bab menu tu tak terpk plak nak wat camtu..sampai kentandusan idea nak masak aper..hehe..

    ReplyDelete
  4. supermomma,
    saya tu buat je senarainya tp bkn slalu ikut punn hehehe....senarai je, resipi kalo nak masak baru nak cari

    ReplyDelete
  5. ala resepi tak buh sekali ke?bolehla beginner mcm maria belajar..:)

    ReplyDelete
  6. maria,
    kalo buh resipi panjang berjela la entry ni ehehe

    ReplyDelete