Friday, August 20, 2010

Cloth diaper

dah lama aku nak tulis pasal CD, tp asyik lupa nak amik gambaq...cerita saja tanpa gambaq tak best la kan?

Sofeya sebenaqnya agak lewat aku pakaikan CD kat dia..masa umur 6 bulan...sebenaqnya sebelum tu (umur dia 3 bln kot) aku penah pakaikan CD 1 brand ni..tp guna setting paling kecik pun still besaq dgn dia...so leaking la sana sini...tu aku give-up...then masa dia 6 bulan tu br la ada kesedaran blk..aku pun testing Coolababy....eh ok lak dgn dia...pastu aku terus beli Coolababy ni in bulk, dgn a few Lunatots...Alhamdulillah aku berjaya full CD kan Sofeya lepas tu...tp tak la full sgt, kalo travel, aku still pakai dispos, mlm kenkadang dispos jgk...

then baru2 ni lepas aku "Stashified" aku terasa nak mempelbagaikan CD collection untuk Sofeya ni....aim aku nak tambah collection specifically untuk night and outings dipes...sbb nya, 2 insert microfiber dah tak jalan kat Sofeya di waktu mlm...leaking jaa...so aku kerap bg dispos mlm2...
utk outing aku nak cari CD yg tahan tahap absorbent jgk....at least 5 - 6 jam...Coolababy setakat 3-4 jam ja utk Sofeya...

aku mula lah cari2 CD kat Diaperasia Forum...baca reviews, kat situ jgk ada org letgo preloved CDs...so drpd situ, aku mula la bli skit2 CD....yg preloved pun ada, yg baru pun ada...

some of them, aku buat review lepas cuba beberapa minggu...review ni hanyalah dr seorg amatur ye...dan lain baby, mungkin lain dia punya performance on different types of CD...

CD yg baru...
1) Grovia (All-In-2, onesize):
- aku bli "Experience Package" kat Tiny Tapir...ada sales..
Pros:
- aku suka AI2 punya konsep...hanya tukar soaker saja (color putih tu) tiap kali nak tukar CD...shell dia kering walaupun lepas 5 jam....tp soaker dah lencun laa
- mampu bertahan 5 jam lebih...suka!
- mmg sgt sesuai nak bwk jln2, bwk extra soaker ja...jimat space diaper bag
- shell dia cpt kering
- quite trim..so kalo Sofeya pakai kat crotch area tu tak nampak besar sgt laa...
Cons:
- oh lambat nya soaker dia mau kering!jemur bwh panas pun, sampai petang still ada bhgn tak kering lg..
- poo stain susah gak nak buang...ni aku perasan kalo inner CD tu made of organic cotton, mmg susah tanggal laa...

2) Rumparooz (Pocket, onesize):
- skrg tgh ada clearance sales kat Tiny Tapir...sbb tu aku bli lepas baca good reviews...
Pros:
- super great absorbent...tak sangka walaupun dgn hanya microfiber insert, CD leh tahan sampai 6 jam! (mmg insert RaR ni among the best microfiber insert)
- trim, sesuai utk small babies mcm Sofeya ni
- since ia nya pocket, dia cpt kering, insert pun cpt gak kering even tak jemur kat panas
- solid color dia gorgeous! aku plan lepas ni nak tambah bli lg solid color dia :) (kalo masih sale)
- dia ada leakguard, mencegah poo drpd terkeluar kot celah2...great for breastfed babies with running poo
- sesuai utk outings, sbb color2 dia gorgeous...night dipes pun ok..
Cons:
- kalo poo terlekat kat leakguard tu, adui susah gak nak sental...kena belek btul2 nak ilang kan poo stain tu
- mcm tak byk cons ja, i'm in love with RaR! hehehe

3) Bamboolite PUL Extra (Pocket, onesize):
- website: Bamboolite
- yg ni aku mmg plan utk night dipes, lepas baca yg bamboo insert dia sgt2 superb!
Pros:
- ya mmg btul, bamboo insert dia sgt best...tahan woo...mmg aku pakaikan Sofeya CD ni utk tidur...drpd 9pm - 7am (10 jam), insert dia baru basah 3/4 bahagian...tu pun kat belah dpn (Sofeya tidur meniarap most of the time)...dan tak leaking langsung!
- inner bamboo velour sgt lembut...so kalo mlm2 baby heavy wetter tak la basah sgt bum dia...
Cons:
- nak adjust size dia tu, buat aku tensen! hahaha sampai 2 ari amik masa nak dptkan size Sofeya yg btul elok...dia tak adjust pakai snap button mcm regular onesize CD...tp once dah dpt size yg btul, takyah adjust dah la sampai baby dah grown up, then only need to re-adjust to a new size...
- lambat kering laa insert ngan pocket dia...membuatkan aku rasa nak menambah bilangan lg ni
- CD yg snap closure tu tak best...wing dia terkeluar..so lps ni kalo nak bli lg, aku akan amik velcro closure...senang!
dari kiri: RaR in cherry blossom, RaR in Lux, Bamboolite in green, red and black
preloved CDs, bought from some sweet mamas from forum:
from left, upper row: Blueberry Minkee in pink/sage dot, in raspberry truffle. Itti Bitti in fuschia, in rockmelon, jade. lower row: Itti Bitti in love fest, Bumgenius organic AIO           



1) Blueberry Minkee (Pocket, onesize):
Pros:
- outer minkee dia cantik sgt...lembut
- tahan 5 jam, walaupun aku hanya pakai insert yg kecik tu ...aku tak penah try lg melebihi 5 jam, tp rasa nya ok kalo pakai yg foldover insert tu...
- yg pink/sage dot tu, insert bamboo dia color pink....sgt comei!
- sbb dia leh tahan lama without leaking, sesuai sgt pakai pi jalan2..print pun cantik...
- cepat kering both insert and pocket
Cons:
- tak brapa trim dgn Sofeya..size M pun nampak bulky skit..kalo snap to size S, ketat sgt pulak

2) Itti Bitti (AIO, SIO, size M)
- SIO ni mcm AI2 la
Pros:
- IB ni best sbb outer dia minkee...gebu2 gitu...
- sgt2 trim...so bila pakai tak nampak bulky kat dpn n belakang...so kalo outing nak pakai dgn skirt ka, jeans ka, sgt nice..
- bertahan sampai 5-6 jam
- color dia sgt yummilicious! rasa nak rembat suma! kena tunggu sale boleh laa...
Cons:
- AIO dan soaker utk SIO lambat kering
- poo stain susah nak tanggal
- sayang nya sbb dia sized, syg nak bli byk2 kan..lepas ni Sofeya dah grown-up takleh pakai dah


3) Bumgenius organic (AIO, onesize):
- yg ni tak sempat nak pakaikan kat Sofeya, tp lepas sekali cuci, lambat kering jgk ni pun...AIO biasa la, organic pulak tu...

ni laa action pics anak dara ku bersama CDs nya hehe...Sofeya, esok besaq kalo tgk gambar ni sure tergelak hehe tergamak mama dia amik gambar mcm ni..

Washable liners:
ok enough of CDs, skrg ni pasal liners pulak...kalo perasan, kat atas tu aku rajin dok komplen pasal poo stain susah tanggal bla bla hahaha...aku mmg mls nak cuci poo...so cara org malas ialah aku pakaikan washable liner atas CD tu...mmg benda wajib utk aku la kalo nak pakaikan CD kat Sofeya hehehe

liners ni selain fungsi dia nak minimize kan poo drpd terlekat kat CD, dia jgk berfungsi sebagai lapisan "stay-dry"...so baby's bum tak la basah sgt, especially kalo lama kita pakaikan CD kat baby....mcm mlm2, atau masa outing..

mmg laa CD lom leaking, tp sian la baby dok dlm kebasahan kan...liners ni dia cpt serap air, dan kalo jemur pun dia cpt sgt kering...utk poo, senang ja nak tanggal...

favourite aku ialah fleece liners...tp aku ada jgk raw silk liner....tak best la raw silk ni, susah jgk nak tanggalkan poo....tp raw silk ni kalo kulit Sofeya merah2, aku akan pakaikan silk liner ni, sambil letak skit Angel Baby Bottom Balm...esok nya tu, ilang merah...

contoh fleece liner atas CD Coolababy

harap2 lepas ni boleh full pakaikan CD kat Sofeya...dah ada special2 CDs ni buat apa simpan kan...Coolababy tetap jadikan sebagai daily CDs utk pakai kat umah babysitter...padan la dgn harga dia (dpt murah la sbb aku bli byk2 skali hehe)...nak rosak ka, nak kotor ka, tak ralat sgt hehehe

uik tak sangka terpanjang lak entry kali ni hehe...bkn slalu pun nak cita pasal CD, sbb aku ni golongan biasa2 ja, tak addicted lg hehehe

11 comments:

  1. menarikla kan guna CD ni..tp still belum ada masa nak gi survey dan guna lagi..nanti kena cuba la..

    ReplyDelete
  2. Salam Kenal.
    Sy baru nak berjinak2 dengan CD.
    Nak tanya skit klu inner tu mmg senang nak remove poo ke?
    Mane beli eak?
    Biasa tengok disposal liner je.

    ReplyDelete
  3. @ami,
    saya mcm tu la dulu, tu yg sampai anak 6 bulan br dpt kesedaran hehe..tp lepas start CD, rasa lega skit...jimat dui bli dispos...tp kena rajin skit la mencuci CD

    @Kaseh (sdp nama anak awak),
    ha'ah senang...tp make sure cari jenis fleece...saya bli kat sini: http://whizchini-shoppe.blogspot.com/ tp dlm blogspot dia takda update lg washable liners ni, dlm FB dia ada..awak cuba email je seller ni ek

    ReplyDelete
  4. wah..ni bukan berjinak2 ni..ni terus addicted ni hehe..

    ReplyDelete
  5. yana,
    skit2 lama2 jd bukit...tp ni tak la berbukit lagi hehehe

    ReplyDelete
  6. Wah! Ini dah kira pro CD dah ni. Saya pun sejak ada Rini, ayik nak tambah collection jer.

    ReplyDelete
  7. hana,
    best kan kumpul2 cd hehehe....mcm addicted jgk..tp tak la gila2 nya addict hehehe

    ReplyDelete
  8. chomelnye! good luck CD-ing! =)

    ReplyDelete
  9. wah kpah yg beli rupanya preloved tu..diam2 ubi berisi ya..em ni nk kena cari gak RaR ni...liner tu pn nk rembat gak..gaji dah masuk..yeay....jom CD CD..:)

    ReplyDelete
  10. maria,
    mari2...RaR mmg best laa...tak regret bli...cpt la rembat...TT tgh dok sales tu hehehe

    ReplyDelete