Thursday, October 21, 2010

Cuti bersalin boleh diambil sehingga 90 hari - ini BEST!

ok mungkin topik ni sudah basi, tp nak cita jgk laa hehehe...
masa dgr2 berita ni lepas pembentangan Bajet 2011 pada Jumaat lepas, aku melompat girang ok!syok sgt! senyum lebar aku masa driving blk dari keja...Alhamdulillah tercapai jgk hasrat ibu2 kat Malaysia ni nak merasa dok lama2 dgn anak yg baru dilahirkan...

pagi Isnin nya, otw pi keja jgk, aku dgr Hot.fm ...topik dia lebih krg "setuju atau tak cuti bersalin sampai 90 hari" aku bkn dgr dr awal sampai abih pun....sempat la beberapa caller ja kot...dan kebetulan sampai kat 1 caller ni, aku naik berang sgt! dia tak setuju! dan dia seorg mak, bkn bujang...keja sebagai c**g*..alasan dia bg-cuti lama2 susahkan anak murid dia, dpt c**g* ganti di tgh jalan, kesian kat anak murid dia berc**g* ganti sampai 3 bulan....kesian? ok...

sampai2 ofis ja aku bukak Facebook dan terus buatkan status aku pasal topic ni....aku nak dgr pendapt kawan2....mungkin ada yg setuju, mungkin ada yg tak...respons yg aku terima, suma positif! suma mcm sokong ja walaupun yg keja swasta..mari kita tgk apa kata kawan2 aku ni:


**click at pics to enlarge**





apa yg aku nak ckp kat sini, mungkin la ada yg suka, ada yg tak....tp bukan kah the best moment tu adalah bersama baby yg baru lahir? 3 bulan pun ikutkan tak cukup, tp syukurlah...aku sgt jeles ngan salah sorg bff aku, Samira Ahmad yg keja kat Schlumberger....maternity leave 6 bulan okaayyyy!!!! kat overseas mmg maternity leave lama...biasa tu...kita ni nanti harapnya akan dtg mungin boleh mintak bg sampai 6 bulan jgk kan...

sbb kenapa perlu cuti lama, ni sbb peribadi aku laa...sbb aku merasa jgk cuti sampai 4 bulan lepas melahirkan Sofeya dulu...so bleh compare la masa lahirkan Aishah, cuti biasa 60 ari ja...
- penyusuan susu ibu boleh dilaksanakan...no excuse dah ni...mmg sempat buat stok byk2 sebelum masuk keja..ye la dok umah ja apa nak buat kan...susu pun byk masa ni, elok pam n simpan
- sempat cari/google/surf info2 pasal penyusuan susu ibu...apa yg boleh, apa yg tak...mcm2 info leh dpt kalo cuti lagi lama ni...bkn takat susu ibu, pasal parenting and so on..
- dlm masa 3 bulan ni dpt la berkhidmat pada suami dgn lebih lama skit...jaga mkn pakai dia...memasak, mengemas umah, ala2 mcm jadi temporary SAHM la (hik3 brangan sat)...bleh polish skill memasak tu, mem"baking" pulak ka....so byk house chores bleh buat...suami pun syok, blk2 keja dah ada org tunggu
- kalo ada anak yg agak dah bleh train utk potty-train, ni la masa nya...tiap2 ari bleh train dia...takyah antar dia ke umah bbsitter (tp aku tak buat ni kat Aishah, walaupun dia boleh dah waktu tu, sbb aku nak give full attention to Sofeya yg just recovered masa tu)

ada lagi sebab2 lain tp tak terigt pulak nak tulis...ye mungkin org yg tak paham akan ckp "elehh syok laa leh goyang kaki lama2" hellooo goyang kaki ka jaga anak? setimpal la tu dgn bawak perut dkt 9 bulan...beranak lagi...moms need a longggg rest!

oh dan ia optional, sapa nak amik, amik laa..sapa takmo sudah!

ok aku agak emosi bila ckp pasal ni.....cuba la pk blk...aku kesian kat mama aku...zaman dia dulu, cuti bersalin 45 ari ja tauuu....elok lepas pantang kena masuk keja blk...so aku adik beradik dah kena tinggal kat maid masa umur tak sampai 2 bulan....how fragile!

9 comments:

  1. Saya sokong!!! Walaupun saya tak layak! (sbb kije swasta...) =)

    ReplyDelete
  2. kak pah...
    saya sokong mmg sokong.. tp tgk balik la sistem ni.. kalau cuti 90 hari... setakat 300 hari je..
    so kita boleh ada anak dalam 2 org je lagi..
    kalau sistem lama...kita boleh sampai 3 org iaitu 5 org anak sepanjang tempoh perkhidmatan..
    Kalau gitu...mcmmana nak meramaikan umat Islam kat dunia ni...

    ReplyDelete
  3. shida,
    it an option. up to u nak amik atau tidak that 90days..at least adalaa option yg baik tuk org yg memang planning to have 3 children shj..<--like me ;-), though i'm not a gomen servant..hehheehe..

    at least this is the first step..i'm sure next good thing (like up to 5anak) will follow... ya dak pah kannnn.....

    ReplyDelete
  4. ya... i'm totally agree about this. cuti 2 bulan sgt cepat, eventhough i dah tambah another 1 week AL, tak cukup.

    seronok duk umah bleh buat house chores, layan baby saja (abang-abang pegi hantaq neseri), masak-masak (yang jarang sekali dibuat waktu hari bekerja), lipat kain baju (yang dibuat seminggu sekali kalau bekerja..jenuhs!).. hubby pun ok tghari balik umah lunch (sambil mencanangkan kat opismate dia : aku balik umah laa wife masak hehehe)

    lepas ni mmg nak amik 90 days maternity leave! yeaaa...

    ReplyDelete
  5. rozy... mana ada ibu dlm dunia ni nak masa ngn baby dia sekejap aje...mula2 dgr berita tu mmg best,.. 90 hari tu....
    tp bila pk balik,,,nanti anak kelima kena amik cuti tanpa gaji la.. tu pun kalau dianugerahkan rezeki laaaa

    Yana... mmg beruntung sbb anak pertama masih dalam kontrak,,, jeles2..jeles ni...

    ReplyDelete
  6. @pahShida,
    kakpah arap akan2 dtg ni depa boleh review blk pasal max 300 ari tu...insya Allah kita boleh minta kan...mmg ikutkan tak cukup la pada sapa yg nak anak ramai, tp at least it's a good start..mcm negara2 lain, cuti sampai 6 @ 7 bulan...bkn la bergaji penuh whole 6 @ 7 bln...maybe 3 bln pertama ja gaji penuh, lepas tu dpt dlm 80-90%...optional la tu...harap akan dtg M'sia leh buat camni gak kan...

    @rozy,
    btui2...aku harap lepas ni swasta akan ikut...eh hang btui ek anak takat 3 ja? hehehe

    @yana,
    sronok nyaa dgq....sgt setuju ngan apa yg yana ckp..puas ati kan dpt dok umah...ok laa tu, nak harap jadi SAHM, uhhh kena tunggu suami masing2 dpt Prof dulu aci la kot? hahahahhahah

    ReplyDelete
  7. Hehe ada posting Nama I, mmg laa aku sgt bersyukur with 6 mths maternity leave although i am not always the luckiest soal beranak sbb 2 kali and both complications, tp sekali masuk kerja, we dont work 8 - 5pm...but more and for this 6 mths at least anak dah makan bila kerja..apa pun aku sgt
    sokong pah and i totally understand you..

    ReplyDelete
  8. Harap2 depa review balik cuti max 300 hari tu..
    Sebabnya saya tak plan untuk 3 orang anak jer.
    So, tak merasalah nak amik 90 hari tu.
    Harap2 depa kaji balik 90days sehingga 5 kelahiran (or no limits) hehee!

    ReplyDelete
  9. i wish private sector was 'pushed' into giving 90 days too... now i am looking for employment with the gomen.. heheh

    ReplyDelete