Wednesday, October 13, 2010

Cloth pads

Setelah 15 bulan lepas melahirkan Sofeya, cik P muncul kembali....mmg mcm tak best, tp best jgk sbb boleh la try cloth pads (CPs) yg aku beli selama ni hehehe...

1st time aritu, aku tak confident nak fully CPs....kat ofis masa 1st few days (heavy flow lah ni) aku still pakai dispo pads...risau gak laa, tatau cara lg kan....lepas blk keja n mlm2 baru la aku ber CPs...suprisingly, best sgt2 CPs ni...

sejak aku tau pasal CPs, aku mcm skeptical skit...ye laa mcm renyah dan aku mcm tak sanggup jaa...nak cuci suma tu, aaahhh it's just not me! pastu aku baca lagi pasal CP ni, sbb ramai ckp best, bagus, senang, jimat..then aku start bli CP skit skit...finally, dpt jgk aku try aritu hehehe
From upper left (clockwise): Pleat, Saffa, Randumosity, Mama Patch

suma aku bli online ja...CPs ni kebanyakan handmade, takda jual retail...rasanya cukup dah CPs aku tu utk rotate 1 cycle...kalo nak bli tambah pun, mungkin nak tambah overnight punya..
aku bli gak mini wet bag with double zip...utk bwk pi opis, sebelah zip simpan yg bersih punya, sebelah lg simpan yg dah pakai....bli from Mama Patch

aku rasa no turning back dah....kalo bleh tanak pakai dispo pads lg dah, sbb CP best!

6 comments:

  1. pah, best yg macamana tu pah?
    aku pun skeptical gak ngan cp ni sebab bukan selalu cik p kan.. dispo pad satu cycle aku cap kotex tu baru around rm6 ja kot.. CP mahal nak dapat modal mau bertahun period tu.

    unlike CD, sebb anak pakai hari2.

    ReplyDelete
  2. owhh chare sgh...igt diaper aje yg ade....sekag pad pon ade yah....babe tebal x??

    ReplyDelete
  3. @rozy,
    bagi aku CP ni tak menjimatkan sgt pun..sbb tu aku tak mention dlm post aku pasal penjimatan hehe...aku bli skit2 sejak beberapa bulan lps, so tak la rasa sgt..lain la rasa pakai kotex ngan cp...tak leaking (maybe sbb aku tak pakai masa heavy kot?), pastu lembut ja next to our skin...

    @cik puan akish, tak tebal...mcm pakai kain je..

    ReplyDelete
  4. oo ok..aku ni kira nak jimat jaa...

    ReplyDelete
  5. blk ke zmn dolu2...apaaraa...mnda nie diadaptasi drpd org dolu2 yg pakai kain batik sbb tadak dispo pad.
    sbb tu org lani pakai dispo pad sbb senang, pakai dan buang...nie, nk kna basuh mcm basuh kain ja...isk2....

    ReplyDelete
  6. wah..maria ada gak smp seru nak bercp tp sbb agak mahal terkubur dulu..huhuhu..

    ReplyDelete