Wednesday, November 10, 2010

Banjir oh banjir! Part 1

umah aku di kangar ni terlibat dalam banjir...aku masih lagi down minggu ni..not in the mood nak buat apa2 benda, hatta nak bekerja...aku mintak cuti this whole week nak mengemas umah yg tah bila akan siapnya...byk brg rosak, baju2 suma kena cuci semula sbb kotor kena air....dan yang paling aku sedih sekali frozen ebm aku, abis semua rosak! sbb aku tak sempat nak kuarkan ebm dr freezer...

aku rasa, ni la cabaran paling hebat skali bila ebm semua rosak ...pulak tu aku nya production lately ni krg memberangsangkan...aku almost give-up dah! seriously! aku pam lepas Sofeya feeding, tp tak byk sgt la dpt...fridge umah pun rosak, lom baiki lg..pening kepala pk kan...aku dah nak bg FM, tp sib baik Anip bg semangat blk...

skrg walaupun cuti, aku tak antaq Sofeya ke bbsitter..kalo antar, nak bekalkan dgn apa?? aku sibuk mengemas, nak pam pun tak boleh selalu...nak simpan lg kat mana...jd aku sanggup la Sofeya kacau aku mengemas minggu ni, minggu dpn pelan2 la pam utk stock ari Isnin...

bila pkkan benda ni, mmg tak terpk aku...start dr banjir aritu, aku mmg tak pk sgt pasal ebm ni....nanti aku lg murung...keja2 umah pulak tergendala...

ok sudah la pasal ebm, ni gambar2 umah aku yg dilanda banjir...phobia ok! tak sabar nak pindah umah sendiri kat Jitra tu nanti (umah tu Alhamdulillah tak kena banjir)...

2 November 2010, lebih krg pukul 8.30am...dpn umah aku air dah bertakung...cpt2 la kami bersiap amik baju anak2, nak kuar dr umah...selamatkan brg mana yg patut ja

kul 9am lebih kami selamat kuar dr taman tu, ni jln nak masuk ke taman..air dah penuh! kalo lambat skit, maybe keta pun takleh lalu...

sejam lepas tu, lepas Anip antar aku dan anak2 ke ofis ku kat Kuala Perlis, dia patah balik semula ke umah, nak selamatkan brg2 yg tak sempat nak selamatkan tu...mesin basuh, peti ais, freezer suma dia tinggikan...harap2 air tak masuk laa tinggi tu...

ni keadaan air lepas sejam kami kuar dr umah....tinggi gak kan...
luar umah...

air btul2 surut dalam umah 6 November 2010....keseluruhan paras air drpd bekas kat dinding aku tgk sampai ke peha jgk la..kami pun blk laa nak tgk apa yg patut dicuci...ohh sgt la sedihhh :((

dapurku...

tp air kat porch lom surut...redah jgk laa, selagi tak tgk umah, selagi tu jiwa aku kacau...

7 comments:

  1. Adoy..aku memang dok tunggu hang punya update ni..
    sabaq no pah..pasni hang kenala rajin pam..toksah dok ingat dah yg mn dah terjadi..
    jaga diri hang elok2 okeh..
    semoga hang leh setel semua cepat2.

    ReplyDelete
  2. sabarla ye..sy baca dalam keadaan mata bergenang walaupun awak relek je dlm gmbr..
    tak leh bayangkan ebm rosak suma dan umah ditenggelami air..jgn pikirkan lagi pasal ebm yg rosak..
    yg penting jaga kesihatan diri dan keluarga.

    ReplyDelete
  3. tumpang simpati ngan keadaan awak....banyak2 bersabaq yer yg penting take care....

    ReplyDelete
  4. pah...take care tau...aku try call kau tapi tak dpt msg pun tak reply..coz hari tu ade a few friends gi kedah tuk tolong mangsa banjir ingatkan nak soh diaorg gi tempat kau tapi tak dapat contact lak

    ReplyDelete
  5. la kesian kak pah..sabar kak pah ek..kak pah..teruskan pam..go go kak pah..

    ReplyDelete
  6. Sabar Pah,setiap dugaan itu ada hikmahnya..
    Perkara paling saya risau tentang geng2 SGM kita tentang EBM stok.. Memang down, hana pun dok berkira2 kalaulah TNB shutdown elektrik kat jitra hari tu... Tak boleh nak kata apa, EBM memang full DF..

    BTW, Pah, nanti pindah jitra kat taman mana?

    ReplyDelete
  7. Dah lama tak singgah blog pah..terkejut baca pasal banjir ni..EBM pun sayang..saya tak taula kalau jhor banjir ..stock dh lebeh 100..
    apa2..Pah tabah..

    ReplyDelete