Thursday, November 25, 2010

Duka :( ....suka :)

Duka...
Kisah sedih EBM aku yg kena buang dah aku cita skit2 kat sini ...lepas kejadian banjir tu, susu aku merudum teruk! tp takpa la aku masih cuti 2 minggu lepas banjir tu nak cuci umah....

deep freezer aku dah kosong....sedih siott!! mmg dah tak pakai dah df ni, aku simpan ja...gambar ebm yg kena buang tu, tak tergamak aku nak amik....buat sedih :(

minggu sebelum Raya Haji tu mmg tahap kronik...sbb nya?? ermm aku stress kot...ebm abih, brg2 rosak, cuci umah, mcm2 aku pk... ....ari Isnin tu aku hanya boleh dpt 2 x 4oz utk bekalan Sofeya, sedangkan dia minum 4-5 botol x 4oz kat bbsitter....frozen stock takda mmg susah laa..takleh nak top-up...

kat opis aku mmg tak senang duduk, dah tau mesti tak cukup....ptg tu amik Sofeya,mmg bbsiter kata tak cukup....dia menangis2 nak susu....Sofeya ni walaupun dah 1 tahun 4 bulan, dan dia mkn mcm2-nasik, roti, kuih apa saja la yg disumbatkan dia mkn....tp susu tetap dia mau byk...biasanya 4 botol mmg abih...kalo aku blk lambat mmg 5 botol akan abih

ari Selasa, Alhamdulillah aku boleh bekalkan dia 3 x 4oz....tp takpa la Selasa tu aku half day sbb Rabu Raya Haji...mmg ada balance lagi 2 botol la tgh ari tu...

lepas bincang2 dgn Anip aku pun decide nak bekalkan extra susu lain utk Sofeya...sama ada fresh milk atau formula milk..3 botol mmg tak cukup utk dia....nanti dia akan menangis2 nak susu...sanggupkah aku biar dia menangis nak susu??? lepas pk2 aku nak bagi FM...so Isnin lepas, 22/11 aku start bg extra FM untuk 1 bancuhan 4oz (letak dlm powder dispenser, aku tak tggl la sampai setin, takut bbsitter misuses pulak)

jadi Isnin tu, aku bekalkan 3 x 4oz ebm + 1 x FM....mmg aku dok pam dpt setakat 3 botol ja...aku kembali pam 5 kali sehari skrg...mungkin lambat nak dptkan hasil....kalo mmg cukup dpt 4 botol, FM mmg aku tak bg dah....takpa laa pelan2...aku tetap pam mcm biasa, dan mkn supplement...

aritu aku mkn Joy Angel nursing tea...boleh la increase skit susu tu...drpd 3oz dpt laa 4oz tp badan berbau pulak aiyaaa tak tahan aku...sbb dia ada fenugreek....dah abih sekotak, pastu semlm aku nak try Moringa capsules, beli kat MLO, harap sesuai la dgn aku dan takda bau badan hehehehe


then aku baca buku ni:
dah lama aku beli buku ni....time susu aku start merudum tp aku dok baca tak abih2 hehehe....so skrg ni, time pam ja, aku akan bukak buku ni....best, let-down sampai 3 kali tu semlm hehehehe

ni hasil pam semlm kul 11am...masih 4oz...tah bila nak dpt blk 5oz mcm sebelum2 ni
aku tawakkal pada Allah..walaupun dah start campur FM, aku tak patah semangat...aku akan tetap terus kan bg susuibu sampai 2 tahun, Insya Allah

**edit to add: td punya 11am session dpt dkt2 5oz.....yahooo! Alhamdulillah... syiok!

Suka...
setiap dugaan yg diberi pada Allah, ada hikmahnya...despite kisah2 duka aku sejak 2-3 minggu lepas, aku ada jgk berita gembira...beberapa ari lepas aku siap cuci umah aritu, dpt surat daripada developer umah yg kami beli, cakap boleh pi amik kunci umah...

aaaahhh syok tak terkata!! elok la aku dah siap kemas2 barang pun...kalo pindah boleh angkat jaa hehehehe...dpt jgk dok umah sendiri....mcm2 dah aku dok plan dalam kepala ni hahaha berangan jaa....tp syukur laa, 2 tahun tunggu umah ni siap...

walaupun ada byk defect yg nak kena report n baiki, tp takpa laa...ati aku mmg dah berbunga riang!!

Taman Gemilang, here we come!!

umah semi-d double-storey...No 436 Jalan Gemilang 11, Taman Gemilang, Jitra hahaha poyos tul siap bg address...
harap2 tahun depan boleh masuk dah ni....tahun baru, umah baru, azam baru...baby baru? Insya Allah tahun dpn gak TTC hehehehhehe

8 comments:

  1. Takpe pah, ada hikmah di sebalik semua tu. Kita redha pada ketentuanNya.

    BTW, dapat masuk rumah baru mmg syok. Berangan macam-macam nak decorate rumah. Senang bila masuk umah sendiri.

    Baby baru tahun depan? jeng-jeng-jeng. Jangan kena bulan posa lagi dah laa hehehe

    ReplyDelete
  2. Takpa Pah, jangan mengalah.. Keep up pumping.. Ingat rezeki itu datang dari Allah. Yang penting jangan mengalah.

    Oh! Pindah Taman Gemilang yer.. Nanti buat kenduri masuk rumah jangan lupa jemput Hana tau.

    ReplyDelete
  3. pah,

    kita cuba yg terbaik kita leh buat kan...

    weyyy cantiknyaaaa umah hang!!! wat kenduri jgn lupa no jemput aku.

    ReplyDelete
  4. wah siap bagi address..leh terjah..yeay..baby baru??wuhuuuuuuuu..

    kak pah..chaiyok.....maria pun dah tingkatkan sesi pam kat ofis kepada 3..huhu..

    ReplyDelete
  5. weh...behtu bila pindah?
    jom kita p msuk umh baru sama2 ari hehehe...tp tmpt len2

    ReplyDelete
  6. thanks kawan2 suma!
    Alhamdulillah susu dah back to normal skrg...

    chik,
    kami letrik tak masuk lg laa...

    ReplyDelete
  7. Salam..tumpang tanya, rumah puan ni semi d type A kan..bestnya dah dpt kunci..saya pun semi d type a tp lmbt lg nak balik (now my family & I kat Australia)..saya x pasti no rumah dan jln (plot 5) tp my house sblh bungalow tu..so kita ni berjiran lah ye..

    ReplyDelete
  8. nurani,
    oh best nya jumpa jiran kat alam maya ni hehe...haa kalo awk sebelah banglo tu, maybe selorong la kita..saya ni plot 12...
    *if u happen to read this comment, add la saya kat FB, sng nak communicate...FB: Sharifah Zarihan

    ReplyDelete