Thursday, December 2, 2010

EBM back to normal...Syukur!

yeayyyy!! susu aku dah kembali mcm biasa....4-5oz session pagi, session2 lain tu mmg jrg la nak dpt byk tu...krg skit...

tp yg pastinya, cukup utk Sofeya...cukup bekalan 4 x 4oz daily! FM yg aku beli aritu, sempat pakai 3 kali ja....ohh syukur sgt2...pastu start Isnin lepas, Sofeya minum 3 botol ja pulak...ermm tatau pesal, adakah dah makin membesar anak aku tu? hahahaha jd nya ada lebihan la sebotol....boleh buat stock...

mcm mana aku buat??
  • Sabar: 1st of all kena byk bersabar...penting ni...kena igt, apa yg berlaku semua ketentuan Allah...kalo Dia nak tarik balik rezeki yg diberikan, itu urusan Dia...kita hanya berserah dan buat sedaya yg mungkin
  • Increase pumping session: keep on pumping...increase pumping session...sebelum ni aku dok buat 4 kali pam, so lepas kejadian tu aku tambah satu lg session...aku pam before tidoq, kenkadang tak dan pam, aku dah tido, aku try bangun tgh mlm...amazingly, time tu susu mmg byk! mungkin sbb Sofeya pun dah jrg bangun mlm skrg...aku ada gak terpk nak buat power pumping on weekends, tp asek terlupa bwk blk freestyle aku tu drpd ofis
  • Support drpd kawan2/ family: dptkan nasihat/ support kawan2 yg pro bf ...dpt kan kawan2 yg mmg boleh support..supaya kita akan rasa sronok and believe that we're not the only one facing the same problem..ramai lg yg mcm ni, malah lagi teruk! dan lagi, suami jgk kena bg dorongan...jgn dia pulak yg marah suh kita bg FM...sib baik Anip bkn mcm tu..
  • Cuba galactagogue: ini depends on org....ada yg tak suka mkn jenis2 ubat/pil/nursing tea...tp aku, apa ja cara yg boleh tambah susu aku cuba...mula2 aku amik Joy Angel nursing tea....ok dgn aku, tp aku tak suka ada bau badan....then aku amik Moringa capsules keluaran MLO ...ok gak dgn aku...yg penting takyah telan teh pahit lagi!
  • Doa dan tawakkal: setelah mcm2 usaha yg dibuat, tawakkal...byk2 kan doa pada Allah semoga diberkati usaha murni kita ni...Insya Alah kalo niat kita kerana Allah, dimakbulkan doa2 kita tu
itu ja la kot...mmg dugaan sungguh phase ni....aku hampir2 give-up!

4 comments:

  1. alhamdulillah, syukur. saya pun kadang2 takut kalau susu kurang sbb pegi sana pegi sini, kalau boleh nak duk dlm bilik ja hehehe

    ReplyDelete
  2. congrats pah...syukur kan..^_^

    ReplyDelete
  3. yana,
    btui3...bosan esp time kena jaga exam...jenuh pkiaq nak pam kat mana..kalo lab, bilik tech la jawabnya...

    ayu,
    TQ2

    ReplyDelete
  4. Tahniah. Saya pun baru melepasi zaman kemeruduman ni. Tapi tu la kena sabar dan kuat semangat. Tahniah.

    ReplyDelete