Monday, August 24, 2009

Sofeya @ NICU... Part 1

23/7/08...ptg..
NICU ni nak masuk kena waktu melawat saja...mak n bapak baby je leh masuk...NICU ni ICU especially utk baby yg baru lahir...kebanyakan nya baby yg prem....

ptg tu aku n anip pi la NICU, nak jumpa dgn doktor nak tau apa masalah sebenaq SOfeya....dalam ati aku mintak2 doa masalah dia tak serius...mintak2 lahh....


sampai tu kami cari2 katil Sofeya, dah jumpak sedihnya aku tgk...byk nya wayar sambung kat badan dia....tak lama tu, Doktor Teh, doktor pakar kat NICU tu panggil kami nak terangkan masalah sebenaq Sofeya....

doktor ckp Sofeya ada congenital heart defects, which are COA, ASD, VSD and PDA... yg paling major or severe is Coarctation of Aorta (COA) ... saluran yg kuar dr jantung ke anggota badan sebelah bawah sempit... di samping tu dia ada 2 lubang kat jantung yg dipanggil ASD and VSD...buat masa ni ada satu saluran yg dipanggil PDA yg bantu Sofeya pam jantung dia normally....tp dia kena amik ubat utk kekalkan PDA tu....

semua masalah2 ni perlukan operation....doktor tu ckp diorg dah call IJN utk arrange kemasukan Sofeya kat sana...so skrg tgh tunggu turn utk ke IJN....

masa ni aku rasa mcm nak pitam, aku tahan je air mata, taknak aku nangis dpn doktor....dah abih dia terangkan, aku menangis sungguh2....pi tgk Sofeya kat katil lagi la tak tahan....siannya dia....Allah ja yg tau mcm mana perasaan aku time tu...berat nya dugaan yg diberikan olehMu pada aku dan anip....anip tenangkan aku....dia tak bg aku menangis dan susah ati sgt sbb aku dlm pantang lg....tp mana leh tahan...hati ibu mana sanggup dgr berita tu...mmg tak sanggup!! Sofeya sekecik tu kena operate..umo dia baru 6 ari...bkn calang2 masalah, jantung plak tu! ya Allah, kuatkan lah iman hambaMu ini....

...to be continue...

No comments:

Post a Comment