Saturday, September 5, 2009

Hari pertama berpuasa

Arini ari pertama aku berposa...aku dah tinggal posa 14 ari...jenuh la nak mengganti...
penat jgk laa....dah la dgn bf Sofeya yg kerap minum...dia bf skali dlm masa 1-2 jam....kul 2pm aku dah mula rasa lapaq n pening2...tp alhamdulillah ku tahan jgk sampai ke saat ni...biasa ja, agaknya sbb aku tak buat keja sgt...dok melepak jaa..

oh btw, Sofeya dah blk ke umah 3/9, ari kamis aritu...alhamdulillah dia dah sihat walafiat...ni gambar dlm keta otw blk umah mak aku..

so skrg ni dia continue ubat je laa..sampai ke appointment kat IJN lepas ni iaitu pd 6/11 baru la doktor akan ckp nak stop ubat atau kena sambung...byk lak ubat dia..4 jenis suma...takpa laa demi nak berubat kan....

si Aishah, sronoknyaaa adik dia dah blk...sempat posing dgn adik dia....

disebabkan aku bf Sofeya, semlm n ari2 sblom ni aku search jgk laa tips2 yg berguna utk ibu2 yg bf baby sambil berpuasa..aku taknak la berpuasa dgn lapaq sgt sampai nak kena bukak posa, walaupun hukumnya harus kan...

so antara yg aku buat semlm:
  • minum air masak byk2 --> aku minum byk sungguh air, dr lepas isyak sampai ke sahur...tak kira lak brapa gelas..sambil tu baca surah Al-Kauthar dan niat supaya tak dahaga sepanjang ari berpuasa...
  • mkn kurma dlm 5-7 biji (atau lebih) --> kurma ni utk tenaga..aku mkn beberapa biji lepas isyak, beberapa biji lg masa sahur...
  • mkn nasi mcm biasa waktu sahur --> walaupun tak byk nasik aku mkn, tp ok laa cukup tenaga sampai ptg...
  • waktu sahur minum horlicks --> ni salah satu minuman yg bleh tambah susu
  • mkn supplement obimin...
  • lastly, tak pk sgt bab takut krg susu ka apa...think positive ja...insya allah takda la nak rasa penat ke lapaq ke...
alhamdulillah aku rasa susu mcm biasa jgk....dan aku tak la sampai flat terbaring gitu....aku still kena pam susu skali awal pagi sbb kalo tak pam, susu laju sgt, so Sofeya akan tersedak2...sian dia....so pam skali dpt la sebotol utk buat stok beku

1 comment:

  1. salam pah, alhamdulillah sofeya dah makin sihat. kagum dengan ketabahan pah. moga pah berjaya bf sofeya lepas ni. sama-sama kita perjuangkan bf. :)

    ReplyDelete