Monday, March 15, 2010

Makan-makan ~ Kuala Perlis~

ni bkn entry aku memasak lg...tp kedai yg masak hehe...ok kitorg suka gak mkn kat luaq hehe sbb aku ni ala2 mls gak masak...slalu nya ari jumaat mlm sabtu tu tak masak dah..mkn luaq jaa..
dulu paling suka mkn ikan bakar kat kuala perlis....mlm tu aku teringin nak mkn ketam, Anip plak nak mkn udang...ni gara2 tgk cita warung kita ptg tu ada tunjuk udang....so kami pun pi la kuala perlis..

kat kuala perlis ni, kalo pi yg medan selera kat tepi laut tu mmg banyak la kedai2 yg jual seafood/ikan bakar ni....tips nak pilih kedai dia pi round2 dulu, tgk kedai mana yg ada byk ikan2/ketam/udang/sotong segar...tgk harga skali baru la duduk...jgn pi duduk dulu br nak order takut nanti kedai tu tak byk choice lak...

mcm aku, kitorg suka pi kedai Mona...byk gak choice n harga pun ok...kalo nak mkn mlm tu, aku slalu pi order dulu ptg sebelum blk keja (opis aku dkt ja ngan medan ikan bakar ni)...kalo buat camni, mlm tu takyah tunggu lama sbb slalunya kedai kak Mona ni ramai gila org....

tp mlm tu sbb kan tak plan pun, kami pi tgk kedai kak Mona ni mmg ramai, sbb malas nak tunggu pi ja kedai lain...apa tah nama kedai tu, lupa lak hehehe....tp ok laa sedap gak dia masak..harga pun not bad...

tgh tunggu hidangan..Aishah masa ni tgh tidoq sambil baring kat krusi sebelah Anip ni hehe...ngantuk dia...
sotong goreng tepung..dah mkn sekerat baru teringat nak amik gambaq hehe
hidangan yg lain....udang goreng, ikan kembung bakar, ketam masak rempah, kailan ikan masin, sambal belacan....sbb apa ikan kembung ja? heheh sbb aim mlm ni utk mkn ketam, so amik ikan kecik ja bagi cukup syarat....ikan2 lain yg bleh dipilih-siakap, jenahak, gerut dan mcm2 lagi..suma besar2, mmg kalo mkn 2 org tak abih...so slalu kitorg suh dia bahagi 2 siap, setgh mkn situ, setgh lg tapau...

ni la yg aku dok aim dr ptg heheh..ketam masak rempah..sedappp

Sofeya dok atas high chair ni, bleh la mama mkn dgn tenang hehe...

licinn!!tp apa pun aku suka lg masakan kedai kak Mona tu...oh satu lg kalo mai sini takyah order tomyam laa...sbb tomyam kat sini rata2 tak best sgt...ada tpt lain kat Perlis ni yg leh dpt tomyam lebih powerr...nanti kena pi mkn dulu br leh buat entry tomyam best lak

3 comments:

  1. gerammmmnyaaaa tgk seafood2 niiiiiiiii.... rindu nyerrrrrr nak makaaaannnnn....

    ReplyDelete
  2. hehehe nanti farid blk sini mai la kola perlis...

    ReplyDelete
  3. baru tahu kedai mana yg sedap.tiap kali pi kole perlih mesti pening nk mkn kt gerai yg mna satu~

    ReplyDelete