Wednesday, March 10, 2010

My new chest freezer

aku mmg ciwi hehehe...asal ada brg baru kat umah tu mesti ciwi terlebih....
ok chest freezer dah aku bli...atas nasihat kawan2 seperjuangan, pastu lepas baca forum dan suma laa, akhirnya tercapai jugak impian aku nak ada sebijik freezer khas utk ebm aku tu..

Alhamdulillah syukur...thanks to my beloved hubby yg mula2 mcm tak bg, tp lepas pujuk2 akhirnya dia setuju...siap round kat aloq staq lg utk survey freezer ni...tp last2 bli kat kangaq jgk hehehe...sbb ada satu kedai ni termurah di pasaran hehe...

for info sesapa yg kat kangaq n nak bli freezer...ada satu kedai elektrik yg depan mahkamah tu, kalo boleh ckp ngan tokei dia, jgn dgn anak tokei, sbb tokei leh bg murah lg...harga rm590 for 110L dan rm580 for 100L...tp aku bli yg 110L..alang2 kan...tp takdak brand sgt laa....brand Hitec hehe..hentam saja laaa

ni la rupa dia...terpaksa aku letak kot tepi mcm tu sbb tak muat dah dapur aku tu...dah selamat transfer dr sini...ke sini...
aku suka susun dlm plastik, ikut bulan ...sbb apa? senang manage...kot nak defrost ke, nak punggah blk utk letak latest one kat bwh ke...so far ada 3 plastik: December 09, January 10 dan February 10...yg belum letak lam plastik tu stok March...

kat atas pintu freezer tu aku letak table ni, utk tuliskan brapa total stok yg ada...
sehingga pagi td, ada 112 * 3oz @ 3.5oz...Alhamdulillah....semoga aku dpt maintain atau increase jumlah ni...

skrg aku kena pakai stok bulan 12 tu, sbb dah nak expired...aku rotate sehari satu je ...stock bulan 1 n 2 tu, aku masih mencari2 adakah boleh prolong dia punya expiry date sampai 6 month lepas masuk freezer? atau kekal 3 bulan....ermm masih mencari2 jawapan hehehe...kalo tak pun nanti aku rasa je susu tu, kalo ok tak basi tu ok la kan...tp maybe aku tak simpan la sampai 6 bulan kot...4 ke 5 bulan ok laaa

dgn ada nya deep freezer ni makin bersemangat nak mengepam, simpan stok hehehe...kerisauan aku ni mula la ada bila pk kalo dtg "cik P" yg first, dan pulak aku nak ganti posa selama 18 ari ni....risau kot time posa stok merudum....tp suma tu kalo bleh takmo pk sgt laa....think positive yeahh~!

nota: kalo dulu 5 kali pam sehari dpt around 180z saja...start ujung bulan 1 aritu 5 kali pam aku dpt 20-24oz...aku sememangnya tatau punca sebenar...tp aku rasa sbb aku dok buat power pumping kot...sbb tu kalo tgk stock aku bulan 2 lebih skit drpd sebelum2 ni...jd PP might helps to boost the ebm production...

15 comments:

  1. Wahhhhh dah ada deep freezer..murah gila eh. Sebiji macam saya punya jenama ELBA tapi RM600++ gak. Nak susun tu kena pandai2 la kalau tak pening, takpe asalkan ada.

    ReplyDelete
  2. azrina,
    ni cap ayam je pasal tu murah hehe...saya tgk kat sini elba rm700++ wooo hehehe...di luar jangkauan altho hubby ku tak minat sgt brand yg tak establish ni hehehe...harapnya cap ni tahan lama laa :D

    ReplyDelete
  3. saya nye brand Berjaya. tak tau lah berjaya ke idak hehe..Elba tak mampu la..mahai..

    actually bile dah ada deep freezer, ketakutan utama adalah blackout..doa2 je la supaya takkan blackout

    ReplyDelete
  4. liza,
    risau gak tu...harapnya jgn la blackout lama2...plug point pun saya bg dia pakai sorg dia ja...nanti sharing2 takut ter off ka apa...
    mau teriak tak berlagu hehehe

    ReplyDelete
  5. apa? apa? heheheh
    ni kalo ampa nak bisnes frozen food leh mai tumpang freezer ni...tp kena tunggu tahun dpn laa huhuhuh

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. waaa.. hanif yang memahami best best.. cemana pah pujuk dia hahaha

    ReplyDelete
  8. yana, kena pulun buat stok bg tak muat freezer kecik tu...baru la dia kesian tgk susah payah kita heheh...

    nanti yana nak bli freezer, pi la kedai kat dpn mahkamah tu...uncle tu baguih hehehe

    ReplyDelete
  9. wahhh meriahnyer!!!!!caiyok!!!!

    ReplyDelete
  10. Nak p tumpang letak ice cream....

    ReplyDelete
  11. ina... ha btul2... nak p tumpang letak ace cream jugak la.... tgk ada ruang kosong lagi... ^_^

    ReplyDelete
  12. ina n siti,
    wakakakka boleh bolehhh mai laa....byk lg kosong tuu...
    tp ada la pengerasnya hehehhe ;P

    ReplyDelete
  13. yg ni pun ok gak.. beli ais pack @ buat ketulan ais bnyk.. standby masa blackout..

    ReplyDelete
  14. bessnya tgk cf dia penuh dgn ebm! cf sayer penuh dgn stok2 makanan jerk~huhuuu...sungguh berdedikasi awk yerr pah! bagus2.... keep up! sure rase slmt jer bila tgk stok susu banyak kan...

    ReplyDelete