Monday, March 1, 2010

Perlukah deep freezer?

dalam dilemma ni...perlukah? perlukah? perlukah?
Sofeya dah 7 bulan...
stok ebm kat freezer (2 pintu) hampir 100 bekas dadih..tak kira btul2 sgt..
tp dah sendattt...tak terlambat sgt ka nak bli deep freezer ni...

aku suarakan kat anip semlm...jawapan dia "nak letak kat mana?"
aku akui dapur umah aku pun dah sendat hehe...td aku sms dia lg tanya...
dia bg jawapan yg sama...aku assume anip setuju jaa hehe sbb dia ni jenis kalo tak setuju dia akan ckp ja direct...
ni gambar ebm terkini...aku tak kira pun...camna nak kira pun tatau...mmg la kalo pakai bekas dadih ni mkn space...tp aku tak suka pakai liner sbb terabur..kalo pakai bekas dadih nampak elok ja tersusun...

stok bulan november ada lg 10 kot...blk ptg satg nak kena buang dah...expired sudahh...
aku tak suka nyaa buang ebm...tiap2 bulan asek kena buang jaa....sbb nya? expired!

gambar lama ni...ebm yg terpaksa dibuang....sedih gila tgk...

sbb2 aku nak deep freezer:
  • freezer dah sendat...sampai ke pintu aku simpan ebm...mula la aku was2 dgn suhu dia kat pintu tu...boleh ke tahan sampai 3 bulan...
  • disebabkan simpan kat pintu, ebm tak brapa stabil letak nya....asal bukak pintu ja, ada ja bekas yg jatuh dan pecah...rugi laa
  • jangka hayat ebm akan lebih lama..tahan la up to 6 months...insya allah kejadian buang ebm mungkin tiada lg
  • nak simpan lauk pauk, makanan frozen dah krg tpt nya kat freezer skrg ni

dilemma nya:
  • tak terlewat kah nak bli deep freezer ni...aku plan kalo dah tak simpan susu (Sofeya dah 2 tahun) aku nak buat bisnes frozen food plak hahahah berangan ja ok...
  • dah takdak ruang nak letak kat dapur...tp ni aku plan nak letak kat bilik stor yg aku jdkan tpt sidai baju hehehe
  • nak bli deep freezer yg mcm simpan aiskrim kat kedai tu, atau freezer yg ada drawer tu..aku prefer yg ada drawer tu, senang manage...tp jangka hayat dia still 6 bulan kaa
mungkin aku kena pi survey dulu tgk2 harga....suma kedai letrik ada juai ke tah..kat kangaq ni ermm harap ada laa....

bantulah daku :(

9 comments:

  1. Pah,
    masih xterlambat nak beli deep freezer. Rozy dulu pun beli taim Hadiff besaq tu gak kot tp sebab ada kejadian sedih..tangkap jaa..
    kat pekan kangaq ada kot... DF rozy xduduk kat dapoq, xmuat dah...dok kat tepi meja makan kat ruang tamu.

    ReplyDelete
  2. hubby ku masih memikirkan nyaa...la ni tgk cara dia mcm tak setuju plak....aishhh pening2...

    ReplyDelete
  3. yana,
    sementara boleh kumpul ni, kumpul ja hehe..
    pasni akan dtg mana tau apa2 jd

    ReplyDelete
  4. Sudah beli ke belum? akak sokong je.. kalu tnye pndpt le.. tntulah yg drawer pilihan no.1.. kalu takpun yg biasapun ok gak!!

    ReplyDelete
  5. udah bli kak hehe....tp amik yg chest freezer biasa tu ja...budget takat tu ja yg mampu :D

    ReplyDelete
  6. dah beli yer.. hehe baru nak sokong soh beli.. =D

    ReplyDelete
  7. banyak betul stok.... sampai penuh atas bawah...

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete