Tuesday, May 25, 2010

Weekend dan check-up

***entry ni panjang skit, sbb compile byk cita hehe***

weekend aritu, aku blk umah mama dan abah aku di aloq staq...yerp kalo blk aloq staq mmg akan byk aktiviti aku hehe...mcm tak lekat di umah...sian parents aku, blk kampung tp mcm dak ja hehehe

aku pi Hari Penyayang ari sabtu tu...aku pi sbb nak cari kedai Whizchini yg bukak booth kat situ, nak cari EBM storage bags...tp sampai situ, tokei kedai dia, Rini tadak plak, pi smayang...hasrat nak jumpak tokei dia tak kesampaian hehe..so aku bli storage bags ja...
jln2 kat situ ada mcm2 pameran la, bikes, motorsport...best la jgk..kenapa Perlis jrg nak buat karnival yg best camni aaa...

lepas tu pi Pacific..bawak Aishah naik mainan hehe...suka btul...

ni lah RS baru aku, wrap conversion to RS...wrap tu ialah Girasol Symphuo..mmg cantik color dia hehe


then, semlm aku amik cuti, Sofeya ada check-up kat Hospital Sulatanah Bahiyah, aloq staq...routine check-up ja...doktor check perkembangan dia, dah boleh apa, check darah dia, nak tgk terlebih garam ka, sbb ubat yg dia dok consume skrg ni utk tambahkan garam dlm badan dia....so far ok takdak apa2 masalah...
aku suka HSB ni...hospital baru, ada nursing room, yg attach skali dgn changing room...kira kalo dok lama2 tunggu turn pun, tak kisah sgt la sbb suma kemudahan dia satu tpt ja...

takdak org pun..biasa la tu...kat luar aku tgk ramai org bancuh susu utk newborn...at least newborn bg la susuibu kan...ish ishsbb tadak org, Sofeya leh la konker bilik ni hehehe....

main sampai letih last2 tertidoq...
part paling sedih masa nak amik darah laa....Sofeya mula2 dah menangis sbb aku tinggalkan dia dgn misi n doktor kat dlm bilik amik darah...menangis sbb tak kenal org....bila dah kena cucuk aku dgr laaaaagiii kuat suara diaaa...adoiii sian2...elok ja siap n aku dukung dia senyap terus....aku assume dia nangis tu bkn sbb sakit sgt, sbb tak kenal org keliling dia kot..

nasib baik 1 tpt ja kena cucuk...senang pulak kali ni jumpa line dia...

balik dari hospital terus pi tesco utk bli groceries...aku backcarry Sofeya guna wrap (Ellaroo Maija, baru bli gak hehe)... first time kat public..sblum2 ni aku wrap dlm umah ja kan...so ni dpt kekuatan la kononnya nak wrap kat mall...

ellaroo wrap ni sgt2 best...sesuai utk beginner....senang ikat, tu pasal aku agak confident nak cuba wrap kat public...biasa la byk gak mata2 tgk....ada cashier siap tegur-"tak sakit ka baby tidoq mcm tu"....ouh kalo sakit dah tentu dia tak tidoq nyenyak mcm ni ok..
**uhh mmg panjang entry kali ni heheheh**

*ETA -- kisah2 pasal babywearing dan segala kegilaan aku ttg babywearing aku blajar drpd Malaysianbabywears ...byk info yg boleh dpt dr situ...ramai otai2 yg boleh bg tunjuk ajar :)

11 comments:

  1. ishhh2...brapa bykk daa wrap ampa ada nie...
    tp x pa, simpan2 nt esok2 kami recycle ja hehehehehe....

    ReplyDelete
  2. nanti ada style lain plak...ni pun bila kami bosan, kami jual dan bli yg lain hahahahaha

    ReplyDelete
  3. salam, Pah Zarihan.... bnyk nye BW awak.... BW yg 1st pic tu beli katne... sy minat sgt BW...tp xbeli2 n mcm xreti je nk pakai....

    ReplyDelete
  4. ibudhani,
    yg 1st tu, yg pouch eh? yg tu saya bli used punya, bli kat sorg mama kat MBW...kain jenis stretchy...tp pouch byk local store jual..

    cuba jenguk2 MBW tu ada mcm2 lg carrier hehe

    ReplyDelete
  5. salam pah zarihan,

    wahhhh...sangat seronok baca entry ni..
    banyaknya collection bw awak..suka la..
    ayu suka yg backcarry wrap tu..nampak menarik..
    btw, ur baby tu berapa kg ye..
    sesuai tak kalau ayu pakai mcm tu...
    berat baby ayu 7.3kg, ayu plak 50kg 156cm..
    hhehe..siap bg detail lg ni..^_^

    ReplyDelete
  6. harus belajar ngan pah psal BW ni. cemana nak pakai wrap tu?

    ReplyDelete
  7. ayu,
    boleh je baby berat tu...kat obersea budak umo 2 @ 3 tahun pun omputih dok carry lg..
    wrap ada byk jenis, tp yg saya pakai ni nipis ja, baby2 ringan ok la...ellaroo wrap ni sgt sesuai utk beginner, senang nak pakai...ayu kalo nak cuba, try DIY dulu..tgk mcm mana...ada org tak suka wrap sbb mcm renyah skit hehe

    yana,
    cara pakai wrap? saya blajaq kat website ni ja.. http://wrapababy.com/ ..instruction dia senang paham...kalo nak blajaq, bulehhh...

    ReplyDelete
  8. BYKNYER gadjet BW..saya ada 1 RS & 1 used SSC je. RS ok, tp nk threading tu yg tak rajin.huhuuu..SSC ok, tp as u said, sgt x feminin.hihi..cantik la wrap tu..pouch pun cantik gak..

    ReplyDelete
  9. mummy-aulia,
    RS ngan SSC la ast carrier saya....saya masih selesa ngan RS lg...SSC skrg ni simpan kot2 hubby nak pakai..mmg krg sesuai sbb nampak kasar je kan SSC ni hehehe

    ReplyDelete
  10. aku rasa aku dah bankrap laa pah..huhuhu
    tu ada hati lagi nak beli nati butt..
    mana nak cekau $$ nih...

    ReplyDelete
  11. rozy,
    takpa2..tambah collection,
    bli la butt, aku sokong 200% hehe...
    at least ada gak org utagha sorg ada butt, leh TT nanti

    ReplyDelete