Sunday, August 8, 2010

Minggu Penyusuan Susu Ibu Peringkat Negeri Perlis

semlm aku pi sambutan ni...ok laa, simple jaa...org ramai jgk, tp mostly yg mai tu org yg dok area2 taman tu...

aku pi dgr forum yg ada aku tulis kat entry lepas...syok jgk...ahli panel dia ada sorg doktor, sorg ustazah, sorg lagi pegawai dr Jabatan Kemajuan (atau Kebajikan? tak igt lah) Masyarakat...

panel pertama, Doktor Suzaini mostly cita pasal susu ibu dari sudut kesihatan...kepentingan, cara2 nak bg susu kalo bekerja, komponen susu ibu etc...aku mmg nak tulis note skit, tp susah lak ngan Sofeya aku dok gendong, dia asek dok kaco...so mmg tak igt la details....

panel kedua, Ustazah Asmah....Ustazah pulak cita dr sudut Islam...yg paling menarik dan buat aku sayu ialah kisah Nabi Muasa a.s...kisah Nabi Musa penah aku tulis kat dlm entry ni dulu....aku menangis baca kisah ni....tp semlm tak menangis la, walaupun rasa nak menangis, tp aku tersentuh....betapa ada special bonding yg Allah ciptakan di antara ibu dgn baby yg disusukan...kagum!

panel ketiga Puan Rahimah yg citakan experience dia menyusukan 9 org anak2 dia...waktu tu takda teknologi breastpump yg hebat2 ni...tp dia masih mampu menyusu anak dia walaupun bekerja...hebat btul la Puan Rahimah ni...

aku pi dgn mama n abah...bwk Aishah skali, sbb Anip takda...tp depa tak tunggu sampai abih laa....dah agak2 Aishah bosan, mama bwk la dia blk...

overall mmg patut buat slalu la mcm ni....aku jumpak Suraya, technician kat tpt aku dia ckp nurse call suh pi...dia tgh dok preggy skrg...bagus la kalo nurse2 pun berusaha promote susu ibu kat preggy mamas ni....sbb kenkadang kita tatau mcm mana cara, ye la setgh org tu bkn ada internet access n so on, so mana nak dpt info..especially lepas pantang n nak masuk keja....

pameran tentang susu ibu...


sempat i posing hehehe...dpt goodie bag...

forum...
dari kanan - Moderator forum - Dr Abd Nasir, Panels - Ustazah Asmah, Dr Suzaini, Puan Rahimah
sesi forum sedang berlangsung

3 comments:

  1. seronoknya dah ada forum cam gini kat Perlis. tapi tak dapat datang :(.. len kali buat kat UniMAP plak laa.. geng2 hangpa jadi moderator heheh..

    ReplyDelete
  2. Sedihnya tak dapat join.
    3 heroku demam..
    Balik Kangar pun cancel.

    ReplyDelete
  3. @yana, ok gak buat kat unimap ni kan...kecil kecilan ja la..ala2 SGM ja...aznor penah nak buat aritu....tp biasa la bz la skrg ni esp klas dah start kan...

    @hana,
    tu la, forum tu menarik jgk laa...hat lain2 tu tadak apa sgt...tp at least mama2 yg dok pregnant tu tau la betapa penting nya bg susu ibu kat anak...

    ReplyDelete