Tuesday, August 3, 2010

Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia, akan ku igt sepanjang hayat...

Minggu ni, sgt special untuk mama2 yg breastfeed anak dia...bangga jgk aku, siap ada World Breastfeeding Week lg...tgk, breastfeeding skrg ni org dah tak pandang pelik kann...

pada aku, Breastfeeding Week ni, aku akan terkenangkan kisah yang yg berlaku pada aku tahun lepas...aku tak sambut Breastfeeding Week mcm org lain tahun lepas...aku bersemangat nak sambut BF Week tahun lepas, ye laa ada newborn kan....tp kisah lain plak muncul...tp kisah ni la yg buat aku terus kuat, tempuhi dugaan dan cabaran especially dalam dunia breastfeeding...

ari ni, pada tahun lepas, satu sejarah terlakar dalam hidup anak aku, Sofeya...ari ni, 3/8/2009 Sofeya di bawak naik ambulans, ditemani nurse dan doktor dr Hosp Sultanah Bahiyah, Alor Star ke IJN, KL...aku seboleh-bolehnya takmo igt tarikh2 keramat yg berlaku pada bulan 8 ni...tp dengan mengingati kisah2 tahun lepas, aku akan lebih bersemangat dan kuat lg nak teruskan perjuangan aku ni...demi Sofeya!

6/8 ni, genap setahun Sofeya jalani operation jantung dia...yup umur dia baru 20 ari...dah jalani one major operation, yg amik masa lebih krg 7 jam, di IJN...eh mama dia pun tak penah rasa mcm mana operation lg tauu hehehe...bermula la cabaran2 dalam hidup aku, episode2 suka duka, yg tak akan aku lupa sampai mati...chronology kisah2 Sofeya tahun lepas ni, ada aku tulis kat sini...tak la details sgt, sbb aku pun time tu susah ati...tp setiap dugaan yg diberi oleh Allah akan dibalas dgn ganjaran kan...skrg Sofeya dah sihat walafiat...Alhamdulillah, syukur sgt!

bg aku, bukan senang nak sampai ke tahap ni...tambah2 lagi bila Sofeya dikategorikan sebagai pesakit kronik time tu...cabaran2 yg aku hadapi, terpk nak share kat sini....sebagai panduan aku sendiri, atau mama2 lain yg baca blog aku ni...semua ni sempena Breastfeeding Week sepanjang minggu ni...

Cabaran 1:
aku kena full time pumping, siang n malam bermula ari ke-3 Sofeya lahir sampai ari ke 40, sebulan lebih jgk laa..Sofeya time ni minum kot feeding tube ja...sib baik la aku kuat semangat, kalo tak dah lama give-up...susah jgk nak pam 3 jam sekali, nak bangun tgh2 mlm lg....tambahan plak masa tu kat IJN, aku dlm pantang pulak tu...aku tidur pun ikut suka ja, so pump pun kat mana sempat laa....dlm surau, dlm keta...tp Anip la penyokong kuat aku, tanpa dia, mungkin aku dah awal2 lg fail kot...

Cabaran 2:
disebabkan aku keja mengepam ja, EBM jd terlebih sudah...Sofeya's intake skit ja...masa kat ICU langsung dia tak minum EBM sbb perut dia takleh tolerate lg..hampir sebulan jgk la...so frozen EBM aku bertimbun dlm freezer wad kanak2 kat IJN tu..sampai pening kepala aku nak buat camna...at last aku buang separuh, nak bg ruang utk beberapa mama lain simpan EBM depa....sayang gila la time tu...nak nangis pun ada tgk EBM yg kena buang...time tu aku mintak doa byk2 supaya Allah tak tarik blk rezeki yg Dia bg kat aku, sbb awal2 lg dah dibuang EBM tu...

Cabaran 3:
lepas Sofeya kuar dr ICU, aku kena teman dia dlm wad kanak2 tu...masa tu umur dia dah 40 ari...lepas doktor ckp Sofeya takyah minum ikut feeding tube lg, aku sgt gembira! takyah lagi aku mengepam...boleh bg direct...tp Sofeya tak reti pulak! dia mcm newborn baby yg baru nak belajar menghisap...awal2 dia reject nenen aku...dia mmg tak pandai...tp aku pelan2 ajar dia...bg dia minum pakai syringe, pastu pelan2 la ajar dia hisap...takmo give-up! Alhamdulillah, lepas dua ari dia dah pandai...bijak kan anak aku hehe

Cabaran 4:
tak, aku blom cukup gembira lagi! lepas Sofeya dah pandai menghisap, satu lagi cabaran yg aku harus tempuhi...susu aku kuar terlalu laju sampai Sofeya tersedak2...nak nangis sgt aku rasa time ni...awat la tak sudah2 problem menimpa...aku buat mcm2, Google utk dptkan info mcm mana nak handle problem ni...ubah position, takmo jgk...aku pam susu awal2 sblom dia feeding, tp makin menambahkan kelajuan pulak...sbb musabab jd mcm ni ialah aku kan selama ni dok mengepam ja, so susu dah jd oversupply...jd mcm ni sampai la blk umah di Kangar...dia asek tersedak sampai la dia admit semula ke wad kanak2 Hosp Sultanah Bahiyah sbb paru2 kanan belah atas ada masuk air skit...doktor kata disebabkan kerap tersedak susu....
oh cabaran demi cabaran!

Cabaran 5:
nak bwk blk frozen EBM dr KL ke Kangar...byk jgk nak kena bwk blk...aku mmg taktau nak buat camna...takda info yg boleh aku refer...nak access internet kat IJN pun sgt la limited....last2 aku suh Anip bli ice box yg putih tu, simpan EBM dlm tu, then beli ice cube sekampit besar, isi dlm tu....tak muat jgk, kena buang 2 ke 3 bungkus EBM...kami singgah umah mama aku kat Alor Star, sbb Sofeya still kat HSB, freezer mama aku penuh lak....so aku tawakkal ja biaqkan EBM tu semalaman dlm ice box...pagi2 esok nya, Anip blk ke Kangar utk transfer EBM tu ke umah kami....Alhamdulillah masih ada yg selamat...yg tak selamat tu, again, kena buang lagi...sedih!

tu ja la cabaran yg aku hadapi dlm nak menjayakan misi aku ni...aku tau bkn senang kan...walapun nampak mcm susah, aku handle pelan2...rasa mcm nak give-up, aku tgk blk muka Sofeya...sian dia...

to all mamas, selamat menyambut Breastfeeding Week 2010...igt lah, walau apa sekali dugaan dan cabaran yg melanda, mesti ada solution dia...nak seribu daya...

6 comments:

  1. pah zarihan,

    sedih plak ayu baca entry ni..banyak nya cabaran yg pah lalui ye...apapun, selamat menyambut minggu penyusuan susu ibu ye..

    ReplyDelete
  2. insyaAllah,besar pahala yang pah dapat.bertuah anak2 pah dapat mama yg tabah.inilah IBU SEJATI! tak mudah berputus asa, sanggup berkorban apa saja utk memberikan yg terbaik kpd anak2..
    p/s: blh jd calon utk anugerah khas juri nih..

    ReplyDelete
  3. @ayu,
    tq2...dugaan tu la yg buat kita makin bersemangat waja! hehe

    @mummy-aulia,
    insya allah semoga anak2 kenang la jasa mama depa ni bila besaq hehe...camtu la ibu kann...

    ReplyDelete
  4. wahh pah.. memang cabaran tu..
    kuat semangat hang no..

    ReplyDelete
  5. huhuhuu...sat ja dah sethn! mcm bru2 nie ja kami tgk ampa kat ijn tu...
    yg pnting, sofeya dah cihat! & insyaallah...akan sentiasa sihat...amin....

    ReplyDelete
  6. sedih jugak citer sofeya..mula2 masuk blog ni saya baca kisah sofeya dari saat dia lahir..sampaila dia lat ijn..perasaan nicu tu pna saya alami..anak sulung saya doktor suspek pnemonia..coz masa lahir tak nangis..then paru2 ade udara..kna kasi antibiotik 2 hari..pasang tiub kot molot n idung.sian sgt..anak sulung plak tu..tak terurus dlm pantang.tp skrang dia dah sihat..aktif semcm..tak padan kecik2 sakit..hehe..syukur kan..semoga sofeya pun trus sihat n bijak..

    ReplyDelete