Friday, December 24, 2010

Rumah baru, oh rumah baru!

Pening jgk nak masuk umah baru ni...byk benda nak kena pk....nak buat....masa takda nak survey2...kekangan duit lg hahaha...
semlm aku amik cuti, nak ronda2 tgk apa yg tak settle lagi...so far utk umah tu, yg dah di"book" and confirm:
Grill:
yg ni mmg paling awal la kami tempah..buat kat aloq staq....ruang tamu saja buh wrought iron, kekangan budget hehehe....lain2 tingkap letak steel biasa, tp mintak tokei tu cat dgn color sama cam wrought iron....jd mcm look-alike aaa....aci? hehehe
so, semlm pi la tgk..wrought iron tu dah hampir siap...yg steel tu pun dah siap, cuma lom cat....ni la corak dia....jenuh gak pilih ni....rambang mata i
yg ni pintu utama...


Plaster ceiling:
yg ni pun dah book...semlm jumpa tokei tu, dia bagi katalog suh pilih design utk cornice dgn bunga yg kat tgh2 tu....arghhh susahnya sbb byk sgt design...tp cornice aku pilih yg plain line tu ja kot...tak minat la yg kerawang2 suma tu...

yay! mari pilih-pilih...


erkk baru 2 ni ja yg confirm heheh...

ok yg masih survey:
Kitchen cabinet:
dah tanya beberapa tokei, compare harga...skrg ni tgh tunggu quotation 1 tokei ni...kalo ok, hopefully bleh close deal terus la dgn dia....
ETA on 3/1/11 -  dah close deal ngan contractor kat Napoh...Alhamdulillah harga reasonable jgk la...dpt la kitchen dgn specs yg aku nak


Curtain:
curtain mmg tak survey pun lg....tp semlm pi Aloq Staq ada jgk la tanya kedai2 curtain....mostly depa amik upah, tp kain kena amik kat kedai depa...alerr tak best laa...tak byk choice...so aku rasa kena pi cari tailor biasa2 yg amik upah curtain laa...

curtain yg aku plan nak buat jenis eyelet curtain, ala2 mcm ni:
*Pic from Homes and Garden Journal
eyelet curtain nak buat kat tingkap ruang tamu dgn sliding door ja...pastu for sure la kena pasang rod kayu tu kan....so 2 tpt tu ja la pakai rod kayu....the rest, pakai railing biasa

aku nak buat roman blind gak utk 2 tingkap panjang kat ruang tamu
color? tah laa...tp mcm nak cari theme yg tone black/ silver/ grey/ white kat ruang tamu ngan dining...aku prefer plain curtain kot hehehe
tingkap dapur nak blind gak, tp tak sure lg nak blind jenis camna....
tingkap2 lain tu nak curtain biasa jaa....
ETA on 5pm - dah jumpa kedai depan Pasaraya Aneka Jitra, Hiasan Shanaz...dia akan buat start dr pasang railing, sampai la gantung curtain...rega pun ok....so misi weekend ni jalan2 cari kain lak...*kain pun dah bli n dah antar ke tailor*

Lampu/ kipas:
nak bli lampu downlight ja utk the whole house....maybe nak cari beberapa candelier yg simple ja...lampu kat pagar....kipas nak pasang setiap ruang...aircond kat master bedroom (aircond tak buh lg pun takpa aaa kot, tgk budget hehehe)
ETA on 3/1/11 - dah borong lampu2 kat 1 kedai kat Jitra...tp tggl je dulu kat kedai...dah ready baru suh tokei pi antaq kat umah....ada lg lampu hiasan yg lom bli...nak survey yg menarik dulu hehehe
lain2 tu, nanti laa...pelan2....buat yg mmg kena buat dulu....so kami bakal masuk umah tanpa sofa, meja mkn, katil hahahahah....kena bli skit2...tak penting sgt pun yg tu

plan nak masuk awal bulan Mac...harap2 dpt la siap suma tu...

7 comments:

  1. saya benci buat rumah. hahahaha. stress!
    (but if $ is not a factor, i'd say otherwise =D)

    ReplyDelete
  2. time sy dulu lagi syok..masuk umah baru lenggang kangkung jer...bila dah dok lama, baru perasan betapa sedih yer umahku...hiksss (kes perut dah sarat-tak sempat nak pk)

    ReplyDelete
  3. @lilly, mmg mls pk kalo krg $$..rasa cam nak masuk skrg jgk...biar la takda apa2 pun lol
    @wan, takpa tu ada alasan...ni yg sihat2 pun cam mls nak survey la apa hehehe

    ReplyDelete
  4. based on pengalaman..memang pening msuk umah baru...apa pun yg penting skali grill..yg lain bleh pikir kemudian.....

    ReplyDelete
  5. salam nk tanya, plaster ceiling tu amek kat mana?? ada no contact x??saya dok cari area jitra jugak nih.. budget berapa ya??

    ReplyDelete
  6. salam nk tanya, plaster ceiling tu amek kat mana?? ada no contact x??saya dok cari area jitra jugak nih.. budget berapa ya??

    ReplyDelete