Wednesday, March 16, 2011

BPA botol dah kena ban

Sejak aku kenal dunia breastfeeding 2 tahun lepas...baru la aku kenal pasal keburukan botol2 BPA...sebelum tu, Aishah mmg pakai botol yg diperbuat drpd BPA....tp dah lepas kenal PP, aku pun mula tukarkan botol susu Aishah ke PP, dah botol2 susu Sofeya mmg sebelum dia lahir, aku dah stock up dgn botol2 susu BPA-free utk simpan EBM...

Anip mula2 pelik la, ala sama ja botol susu kata nya...bbsitter Sofeya pun lagi la pelik bila tgk botol2 susu yg bkn jemama supermarket yg aku antar kat dia...mula2 dulu dia igtkan tu botol susu yg special utk Sofeya sbb dia kan sakit...tp lepas aku cita, baru la dia paham...

botol susu Aishah, aku blikan dia brand Pureen...aku rasa Pureen antara jenama supermarket murah yg terawal kuarkan botol PP...nak bli Avent, aku krg mampu hehehe.....aku bli Pureen sbb dia ada yg size sampai 7oz..utk Sofeya aku penah try Medela, MLO, Bumble Bee dan Safety Plus...walaupun skrg ni ada macam2 jenama lain, tp aku jenis suka stick to yg mana selesa dan murah :)

2 ari lepas, kerajaan Malaysia mengambil langkah utk mengharamkan penggunaan botol BPA...dlm berita, dlm suratkhabar, dlm blog, dalam Facebook suma org heboh pasal ni....walaupun blum officially dikuatkuasakan, tp kita dah boleh buat persediaan...pada yg blum bertukar ke PP, elok la bertukar...

td, aku baca blog Rozy....dia ada citakan paaanjang lebar pasal asal usul BPA dan PP ni, dan kenapa kita patut avoid penggunaan BPA, bkn saja dlm botol susu malah dlm apa jenis food storage kita....
so, Puan Rozy dah izikan aku share article dia, bg aku senang nak paham dan very informative....meh checkou blog Rozy

dan ni pulak some info yg diperolehi dprd website Kementerian Kesihatan berkenaan botol Polikabonat

sayangi anak2 kita, kurangkan mereka drpd terdedah dgn benda2 yg berisiko :)

3 comments:

  1. botoi susu pon bleh jadi dangerous ... apa saja la yg betui2 safe pon tak tau la

    ReplyDelete
  2. em tu la member maria pakai botol susu kaca..

    ReplyDelete
  3. kak, i put a link to your blog in one of my entry. hopefully you dont mind :)

    ReplyDelete