Wednesday, March 16, 2011

The Skin Type Solution Book

aku diberi peluang utk baca buku ni:
credit to Sis Roshilla (Leo) for the book...she's one of the forummer kat MBW...dia travel kan buku ni utk di baca oleh yg berminat...dan buku ni sgt sgt best! aku rasa nak kena bli buku ni utk simpanan since i have 2 anak dara, they might be needing this soon! tp menurut kata kawan2 forummer, buku ni jual kat MPH dan Kinokuniya jek...tu pun very limited quantities...

further information about this book, boleh refer this website...buku ni ditulis oleh dematologist Dr Leslie Baumann...

dalam buku ni, kita kena buat questionnaire....questionnaire ni kena buat btul2 utk dptkan accurate answer..kalo dia suh cuci muka, kena cuci..kalo dia suh tunggu 3-4 jam, tunggu je...so weekend lepas aku buat laa...dan jawapan yg akan kita dpt tu, akan menetukan kita nya skin type...lepas tu, terus la jump pada chapter yg cita pasal skin type kita...takyah baca 1 whole book pun takpa :)

selama ni, aku dok rasakan muka aku ni jenis oily...dan sejak 2 menjak ni dpt rasakan ada minor wrinkle pada muka....so lepas baca buku ni, aku dapati, skin type aku adalah:
 Dry-Resistant-Non-pigmented-Wrinkle (DRNW) type....sebenarnya aku fall on borderline between dry/oily...tp score sebenar menunjukkan lebih kpd dry....so telahan aku selama ni silap la...
apa ke benda nya DRNW ni? yg tu mmg kena baca secara details laa....

yg best nya pasal buku ni, dia bgtau apa skin care regiment yg patut kita pakai:

utk skin type aku ni, aku tak perlukan toner...yeay! best! aku mmg tak suka toner...memadai dgn facial spray yg mcm Evian/ Avene tu...oh murah je nak bli tu hahaha!
dan dia ada jgk recommend product yg sesuai dgn skin type kita...drpd product yg murah, sampai la product yg mahal melampau:
contoh di atas aku just capture recommended moisturisers...ada lagi cleanser, facial spray, serum, night cream, scrub dan mask...tp yg best, cuba tgk atas tu..product murahan pun dia ada recommend i.e. Neutogena dan Nivea....best kan? yg mahal takyah ckp la..aku pun tak penah dgq hehehe...

dia juga akan bgtau ingredients apa yg safe to use, should avoid...yg ni penting...lepas ni kalo nak bli skin care, kena bwk list ni dan belek2 botol/ bekas tgk ada tak ingredient spt yg disenaraikan...


list kat atas tu aku dah taip elok2 n simpan...lepas ni aku nak tgk blk skin care yg aku pakai skrg ni sama ada sesuai atau tak....dan kalo nak tukar, aku nak refer list ni la kalo nak bli apa2 product pun...

hopefully dpt jaga la muka i ni supaya tak keredut melampau sebelum sampai usia sepatut nya yeay!

buku ni mmg recommended laa...silalah bli/ baca... walaupun korg ni jenis malas nak menjaga muka, tp walaupun se"simple" mana pun jenis muka anda, kena jaga dr awal, so that tua2 nanti tak la high maintenance sgt

4 comments:

  1. pah, simpan potostat wat rujukan...

    ReplyDelete
  2. nk pinjam! kami nmpk buku nie kat shoe rack ampa tp takdak prasaan pon nk bukak tgk heheheheh

    ReplyDelete
  3. yana, takleh nak fotostet takut rosak buku..
    chik, tu la aritu lupa gak nak habaq suh baca skali...bkn lama pun nak baca....nampak ja tebal

    ReplyDelete