Saturday, May 14, 2011

Chicken pox...

Sofeya dijangkiti chicken pox sejak ari Jumaat lalu...berjangkit drpd Aishah yg kena last week...sampai seminggu tak pi school dia....
tp Sofeya ni tumbuh mcm lagi byk drpd Aishah...pastu demam pulak...so dia jd cranky n nak melekat ngan aku jaa...

Day 1, Jumaat - tak brapa byk lg, boleh bermain2 lg...start jd kat bahagian leher...


Day 2, Sabtu (ari ni la) - dan makin byk kuar kat muka, badan, dan paling worst, kat bontot dia (takda la gambar bontot, censored lak nanti hehe)


arini aku dok umah Mama kat aloq staq, sbb Anip ke KL...penat gak melayan sorg..

aku paling kesian kat bontot tu laa, kesian dia asek garu2..naik penuh, menggerutu lg...aku tanya kat FB group MCDP apa solution nak krgkan gatal bontot...antaranya:
  • kerap tukar CD (pakai prefold/flat lampin + cover, sekali pee leh tukar terus)
  • letak calamine losyen
  • letak antiviral cream (dpt dr doktor atau farmasi)
  • pakai bedak sejuk - ni mmg aku letak la skrg, krg la skit miang n panas badan
  • mandi dgn daun semambu/daun mambu - yes ada, td Abah pi carikan
masa Aishah kena, aku tak bwk pi klinik pun...biar dia baik sendiri sambil rawat pakai cara traditional..Alhamdulillah, 8 ari lepas tu dah baik...

pasal bontot dia tu (yg ni yg paling aku nak kurangkan, sbb kalo tgk mmg menggerunkan) since aku kat umah Mama, mana la bwk prefold...aku pesan kat adik2 aku yg pi Tesco td, depa tak reti nak cari flat lampin tu pulak...satg kena kuar sendiri rasanya cari kat Anakku...sib baik dkt ja butik Anakku...cover mmg aku bwk byk gak...

chicken pox ni tak sama dgn demam campak tau...aku pun baru tau, tu pun sbb google last week masa Aishah kena tu...apa bezanya...ok meh baca click link kat bwh ni (aku mls nak copy-paste hehe)

Chicken pox
Campak

basically, cara paling senang nak tgk, chicken pox-bintik2 dia berair..org Melayu panggil cacar air...campak-bintik2 dia tak berair....mcm ruam pun ada

3 comments:

  1. lagi info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit

    ReplyDelete
  2. sian sofeya... make sure parut kat muka ilang tau..
    kang kurang singgit dua lak nanti..
    hehhehe
    tu camna? hang jadik dak mai pantai merdeka?

    ReplyDelete
  3. adik maria pernah kena masa dia kecik..6bulan kot..berjangkit dengan maria..adik maria srg lg kena mcm cacar air tu..yg tu lagi kesian..garu2 habis jadi kurap..huhu..

    ReplyDelete