Tuesday, February 23, 2010

SSC in action

dah lama aku bli SSC kat Jumpsacbaby ...tahun lepas bulan 12 kot...masa pi kl bulan 12 tahun lepas dah pakai, tp tak snap gambaq....pastu ada la pakai jln2 kot sini, pi tesco tp tak penah amik gambaq...ni last week aku pi kl n melaka, mmg pakai sampai lenjan asal kuaq ja, aku bw Sofeya....aku lom bg review lg ssc ni ek...

apa tu ssc? bleh tgk kat sini ....aku ni bkn la penggila gadget bw hehe...walaupun aku dah ada ring sling, tp aku tetap berkenan n mmg berhajat nak bli gak ssc...so masa syaz, owner jumpsac buat offer early bird aritu, aku terus grab....review nyaa....waaa mmg aku sgt suka ssc, aku boleh kata kan aku lebih sukakan ssc berbanding ring sling hehehe....sbb nya:
  • kalo pakai ssc leh sarung n put the baby terus, kalo nak bukak pun, bukak ja, nak pakai blk, sarung semula...unlike rs, kita nak kena thread properly la suma tu need skills to master...aku boleh buat, tp agak slow n aku mls kenkadang tu hehe
  • ssc aku ni, anip pun leh pakai, n dia dah pakai pun...sbb dia tak akan pakai rs aku yg pink tu huhh
  • nak simpan pun takyah laa nak lipat elok2..slalu lepas pakai aku campak ja terus kat belakang keta...kalo rs nak kena lipat elok2, takut kedut, pastu kena thread pakai utk next use...still bab threading ni aku mmg tak suka laa apsal tah hehehehe
  • ada sleeping hood, yg kalo Sofeya tido aku akan pasang utk lebih snugg
  • Sofeya nampak lebih suka lam ssc, maybe sbb kaki dia tak bengkok mcm dok lam rs
namun begitu ada gak disadvantge dia...biasa la kan suma product ada pros n cons...
  • kain agak tebal (kain canvas), kalo jln2 outdoor peluh gak laa..rs kain sejuk (kain linen)
  • nak bf susah skit la ...ni bg aku..aku tau ada cara nya aku lom study yg tu hehe, kalo rs sng skit nak bf
  • kalo ssc bertukar tangan, means lepas aku pakai, anip plak nak pakai...nak kena adjust strap bg muat anip plak...adoiii tak suka...aku kalo bleh nak menda2 yg hassle free time berjln2 ni hehehe...
  • ssc ni kalo nak simpan, mkn space...mmg tak muat laa nak simpan diaper bag, apatah lg lam handbag aku.....tp kalo rs, senang simpan
tp rs aku tetap ada...simpan ja, aku tak akan let go, sbb kalo nak ber feminin2 pi kenduri ka apa, lg cun pakai rs kot hehehe...
ni gambar2 masa kat kl n melaka aritu..

ni masa kat OU...Sofeya tido...dia sgt mudah tido lam ssc ni, asalkan dia kenyang...slalu nya aku bw dia lepas nyusu, dia tgk2 keliling pastu mula lali n terus lena...masa ni aku terlupa nak bwk hood dia, so tak bertutup laa...
ni plak kat melaka, outdoor, so Sofeya agak berpeluh...tp dia tak buat perangai pun....risau gak aku kot dia takmo dok sbb panas...
tp Alhamdulillah...siap tertido lg...pun tak pakai hood sbb aku takut berkuap plak dia dlm tu...
aku babywearing, anip strollering...tolak Aishah
aku babywearing, aku jgk strollering...mmg senang laa, sampai mlm kami berjln n anak2 tak buat perangai hehehe...nanti anak dah 3, aku kena pk alternatif lain hehe...aku tak penah back carry..tak confident lg hehehe...kena cuba2 dulu kat umah, n mesti dgn pertolongan anip laa...tak reti nak buat sendiri...kalo back carry, time mkn sure senang ja kan hehe

p/s: kalo ada org nak pinjam ka, temporary trade ka leh la rs yg aku tak pakai tu...ssc pun boleh gak nak temp trade atau pinjam...aku rasa nak cuba MT atau wrap ka hehehe....ni aku tak akan bli laa kot...sbb nak ikat n nak balut not sooo me hehehe...tp tingin gak nak cuba kalo ada org nak bg pinjam hehehehhe

4 comments:

  1. wah..w.ah... bukan penggila bw gadget ker tu...
    baca cam dah addicted jer...hehheheheh
    bestkan bw..happy babywearing!!

    ReplyDelete
  2. hehehe addicted to bw je rozy, tp gadget2 dia tu mahal laaa....tak mampu laa..cukup yg ada ni ja duluu...yg lain kalo nak try pun pinjam2 ja kot

    ReplyDelete
  3. yana teringin, cam syok ja.. takpe, nanti 3rd bb keluar baru nk beli (dah agak dah beli kat jumpsacbaby tu.. duk usha2 kat situ gak :) )

    ReplyDelete
  4. hehe beli beli...mmg bes pakai ssc...rs pun ok gak..kalo nak pinjam habaq la naa

    ReplyDelete