Wednesday, July 28, 2010

I am "stashified"!!

"Stashified" terms yg digunakan utk menunjukkan yg kita dah statisfied dgn carrier yg dok ada ni....atau dgn kata lain, "aku dah pencen dr membeli carrier" (buat masa ni, dan Insya Allah utk masa2 akan dtg hehehe)

cukup la apa yg aku ada....kalo rasa takmo simpan, aku akan let go...skrg lebih suka guna ring sling (for short outing) dgn ssc...

so dlm entry ni, terasa nak senaraikan carriers yg aku ada skrg...supaya dpt buat kenang-kenangan hehehe...

Pouch
Littlepods in Hot Pink, my first pouch...initially aku bli size L, tp besar lak..so aku resize to size S, baru selesa pakai...suka pouch LP ni sbb stretchy n senang pakai...
skrg pouch ni ada kat kawan aku Yana, aku bg pinjam sampai la dia lepas bersalin so that dia bleh try pouch for her newborn baby...
tak penah amik gambar dgn pouch ni...sbb mainly simpan lam keta ja, nak pakai pi kedai sat2 senang...

2nd pouch aku ialah Slinglings in Fireworks...yg ni aku bli from MBW...pun best jgk sbb dia stretchy...dan suka print dia....pouch ni benda wajib aku bwk kalo nak travel


sbb kan takda water sling, terpaksa pakai pouch ni masa kat Bukit Merah aritu...


Ring sling
Jumpsac RS in Pinkberry...ni la 1st babywearing gadget aku bli...tak nyesal bli, tp nyesal sbb bli dah lambat...walaupun ada org nak bli RS ni dr aku, tetap takmo jual hehe....ada sentimental value gitu...sayang woo...
skrg RS ni ada pada Maria, ex-student aku kat Penang...aku bg je dia pakai sbb aku dah tak pakai RS ni...simpan for next baby ja...


2nd one is wrap conversion to RS, using Symphuo wrap...Symphuo wrap ni cantikk..susah gile nak dptkan WC RS ni...shoulder style is SBP...so again, sayang gak nak jual :D ...initiaally tail dia ada fringed, tp meluat gile ngan fringed yg berjela2 tu, so aku chopped and make it v-shape tail...best! RS ni pun salah satu carrier yg wajib bawak kalo travel...


last one, Comfy Joey Silk Hunur in Mocha Souffle...yg ni aku bli for the purpose of attending weddings and for Hari Raya...cantik silk dia, dupioni silk....nipis, senang nak simpan...kalo dok kerap abuse, akan jd lembut...tak sabaq nak pakai masa Raya nanti hehe...


Wraps
wraps aku come n go...mana yg rasa tak best, aku let go...mls nak simpan...end-up aku ada 3 ja wraps...suka wrapping, tp skrg Sofeya dah cerdik, nak cpt ja kalo aku nak babywearing, so jrg la aku wrapping skrg ni...
Didymos CGW dyed in cranberry size 3.6m...wrap ni skrg tgh travel dgn some mamas kat MBW...saja aku kasi dia travel supaya dia broken skit...sblom travel, dia agak keras...tatau la lepas dah abih travel, leh lembut ke dak...
masa ni Sofeya demam, so aku wrap dia kat umah, senang dia tido n pecah peluh skit...


pastu aku ada Natibaby Butterflies in pink/grey size 4.2m...masa bli ni, ramai yg tgh gilakan Butterflies wrap...kebanyakannya bli masa sale kat website Natibaby... aku nak sgt cari color ni..color ni dah sold out kat website Natibaby...sib baik terjumpa kat FSOT TBW hehehe


last one is Wombfruit gauze wrap in Orchid (ala2 hot pink) size 4.4m ...gauze wrap ni nipissss....sgt nipis dan lembut...aku bli ni sama2 dgn kawan2 kat MBW...lebih krg group buy laa, so leh share shipping from US...gauze krg suitable utk baby yg dah berat....so aku simpan utk pakai for next baby...coz it's great for newborn!


SSC
SSC kegilaan terbaru kawan2 kat MBW hehehe...maklum la masing2 anak dah berjalan/nak boleh jln....so dah mls nak wrapping, opt for SSC la senang kan...
aku nye, Kanga-J...huhh ni mmg Kanga crazee skrg ni...i was so lucky to get one from FSOT TBW...paling aku suka, straps dia yg orange tu hehehe...Kanga is so well-known for its minimal use of webbing in it's SSC...so sgt selesa! SSC ni wajib bawak kalo nak travel...



2nd one is Dream Carrier Neo, size petite toddler...Neo ni sgt selesa kalo backcarry sbb dia ada shoulder straps yg curved...skrg PT DC Neo ni ada kat KL, bersama2 dgn Lily...masa gi KL aritu aku pass kat Lixa, so that dia bleh bwk time gathering utk kawan2 lain try...


Mei Tai
dulu aku suka MT...sgt suka sampai aku sanggup custom Melkaj sbb tak tahan menunggu for sale kat FSOT, both TBW or NM...dah siap custom Melkaj aku, aku post ke Izan, sbb nak jimat shipping from Poland....lama gila nak tunggu Melkaj ni sampai kat aku hehe...tp sgt2 puas ati...straps dia made of cord ...lembut gila!


2nd MT ni custom jgk...Mei's MT...yg ni aku nya custom yg menang contest aritu hehehe....syok sgt Farid, owner of Mei's leh custom kan MT aku..reversible MT...byr murah je, sbb dpt hadiah discount voucher kan....heh, Malaysian made pun leh setanding Melkaj kann...
aku takda action pics lg, tak sempat nak amik, gambar2 ni aku amik kat Facebook Mei's MT...
credit to Faridah Halina (owner of Mei's MT)

ermm tak "stashified" lagi tatau laa kan?? heheh tu pun aku tak masukkan yg carrier2 yg dah aku letgo...takyah laa, biarlah menjadi kenangan...heh ni kira tak byk...ada raaaamaii lagi geng2 kat forum MBW tu yg lg byk stash depa hahahaha....

mesti ada org pk, apsal aku byk sgt carrier, anak yg nak dikendong sorg ja hehe....bagi aku setiap carrier ada function masing2...so pakai ikut kesesuaian laa...
lgpun aku ni ada musim shopping, aritu musim shopping carrier, skrg musim shopping benda lain plak....tp overall mmg aku puas ati ngan carrier yg aku ada....nak jual?? mungkin tak la kot...walaupun tak pakai, aku akan simpan for next baby...sbb kebanyakan nya hard to find...so sayang gila nak jual...

11 comments:

  1. hi zarihan, nak tanya sket la..sy tk pernah lg beli BW. Yg ada cuma carrier biasa. Tu pun org bagi. First tak reti nak beli macamana. Second tak jumpa pun kedai yang jual BW kat melaka. Nk pegi Kl susah. Ada jugak tgk2 online store dr US, tp takutla plak nak beli..apa ur advise ye.anak dh almost 8 kg now at 7 months.. tq.. : )

    ReplyDelete
  2. memang patut hang stashified pun..tp smpy bila xtau la kan.. hehe...

    ReplyDelete
  3. amirah,
    alamak bab2 suggestion ni, saya bkn la terre...tp since anak awak dah 8kg and nak memudahkan awak BW, saya suggest SSC...cuba masuk http://malaysianbabywearers.lefora.com/ ada byk SSC brand yg leh compare...

    rozy,
    aku harap sampai lama skit hahaha...tp mmg serius takdak hati dah tgk carrier2 baru, UNLESS ada yg btui2 menguji keimanan aku hahaha

    ReplyDelete
  4. tapi kan bila tengok sume ur ssc, mei tai. rs..ish..bestnyaaa.. : P .. rasanya awak ada nak let go preloved ssc kan?

    ReplyDelete
  5. zarihan...
    waaaaaa....terlepas nak beli SSC yg zarihan let go tu...huhu..baru je tengok kat forum MBW baru2 ni..

    btw, tengah ada mood nak bertukar ke SSC plak ni...^_^

    ReplyDelete
  6. ami, cup..cup...SSC tu dah dijual..
    ayu dah tanya rozy awal2 dah..waaa..
    kalau tak , mmg ayu yg nak beli..
    lgpun leh buat installments..hehe..

    ReplyDelete
  7. bapak banyak carrier ko...mmg otai sungguh..tahun depan reserve satu untuk aku ok

    ReplyDelete
  8. @amirah, btul dah jual ssc tu hehe...

    @ayu, yup ssc ni senang pakai...husband pun bleh pakai kalo kena print yg gender natural :)

    @a'a, no hal...aku kasik hang pinjam pun boleh kalo nak try hehehe

    ReplyDelete
  9. wrap ni, hang pakai siap2 ka dari rumah? aku takut nak pakai hamzah dari belakang. belakang aku tak elok lagi... nanti tunjuk cara nak pakai dari belakang.

    ReplyDelete
  10. perempuan... you will NEVER be stashified... trust me =P~~

    ReplyDelete
  11. lily,
    ala kasi chance laa hehehehe

    ReplyDelete