Friday, July 30, 2010

Puasa dan menyusu...

ada lebih kurang tak sampai 2 minggu lagi umat Islam akan megerjakan ibadah puasa di bulan Ramadhan...tahun lepas, aku boleh puasa sekerat, takleh puasa 18 ari....sampai ari ni blom abih ganti posa lg ni hehehe...teruk tul, last minutes ja suma...

sepanjang minggu ni aku ganti posa...sikit sebanyak bleh train diri sendiri nak menghadapi posa nanti....Alhamdulillah takda byk masalah sgt...cuma masa nak bukak posa tu, aku cari air dulu....minum air ja byk....sgt dahaga ok!

kat sini aku nak tulis beberapa persediaan sblum start posa ni...utk rujukan aku in future...mcm yg aku buat kat entry tahun lepas, basically, lebih krg sama ja ngan tahun ni...dan aku baca info kat blog Ayu pasal topic SGM baru2 ni, it really helps!

persediaan yg aku nak buat ni, based on puasa ganti yg aku dok buat skrg...aku akan adapt dlm bulan posa nanti...

Makanan semasa berbuka puasa:
- kurma, of course....tp skrg aku buat kurma blended...best! Anip pun tumpang sekaki...kena buat stock kurma byk2 lepas ni...resipi: 7-10 biji kurma (buang biji) + 1 mug fresh milk + 1/2 mug ais ---> blend suma, and tapis...(aku suka tapis sbb tak suka minum serdak2 kurma tu skali...serdak kurma tu aku suka makan asing lol)
ada plak tangan si kecik nak minum air mama nye ;P
- minum air masak, tak kira lak brapa gelas, tp mmg byk gak la...
- lepas minum kurma blended, rasa kenyang sgt dan bertenaga...so bukak posa pun tak la byk sgt aku mkn (tp bulan posa ni aku nak cari nasik ulam, oh terbayang2 hehe) **to do list: nak senaraikan resipi2 untuk berbuka, senang nak masak.**

Makanan sebelum tidur:
- 1 gelas fresh milk atau susu soya
- supplement - Multivitamin
- biskut atau roti atau kuih-muih
- air masak, minum selagi larat ;P

Makanan semasa sahur (wajib sahur!):
- 3 biji kurma (slalu nya mmg takat 3 biji ja aku bleh telan time sahur ni)
- Nestum 3-in-1...aku amik 2 paket hehe (tp bulan posa nanti aku nak mkn nasi kot, atau oats + fresh milk)
- 1 gelas milo atau horlick panas
- Shaklee Performance Drink
- air masak, minum selagi larat ;P **masa nak minum air masak dkt2 nak Imsak, baca Surah Al-Kauthar, sambil niat, krg kan dahaga sepanjang berpuasa**

Pumping session:
- Lepas atau sebelum mkn sahur (so that lepas tu aku bleh minum air)
- 11 am (normal session)
- 2 pm (normal session)
- lepas berbuka puasa (session ni aku ganti session yg kul 4.30 pm, time ni dah tak larat nak mengepam, rasa pening2 ja, tp lepas blk keja aku terus bg Sofeya direct)

EBM:
- fresh EBM bekalkan mcm biasa (5 botol)
- simpan at least 1 botol sehari utk frozen (stock frozen harap2 dpt la jd back-up kalo nak ditakdirkan production merudum)

Mental & rohaniah:
- sentiasa think positive, jgn sesekali pk susu merudum ka apa...sepanjang dok posa ganti aku buat tatau ja pasal production..biaq la dia nak merosot ka apa...kalo merosot, anggap ja la dugaan Allah kpd kita
- banyakkan berzikir...time lunch tu free2, bwk tasbih, zikir...
- lepas Maghrib atau Isyak, atau masa bangun sahur, baca Al-Quran..at least sehari mesti kena baca sekali..1 page pun jd laa...

harap2 tahun ni aku takyah tinggal posa...cik P lom sampai, so harap sgt dpt posa penuh hehehe
ermm adakah yg tertinggal lagi?? kalo ada aku akan update...

7 comments:

  1. thanks letak link blog ayu kat sini ye..
    bagus tu jadual zarihan.. hehe..boleh ayu ikut sama, cuma tang minum nescafee time subuh tu tak leh laa..ayu biasa minum Milo je..hehe...belum dtg cik P ye..sama la..^_^

    ReplyDelete
  2. ayu,
    mmg dok buat mcm ni ja tiap2 tahun, cuma adjust skit makanan tu supaya tak letih time siang dgn nak mengepam nya...air mmg wajib minum byk...ayu salah tgk tu kot, bkn Nescafe, tp Nestum hehehe

    ReplyDelete
  3. nie wat menu utk posa ka menu utk diet nie huhuhuh...

    ReplyDelete
  4. hahaaaaaaaaaaa....pah,

    ampun maaf dipinta arrrr..
    hehe..confirm salah tengok..
    tu arrr..mcm pelik gak,tak kan la pah minum nescafee kan..hehee

    ReplyDelete
  5. @chik,
    dah nama pun posa, bleh laa nak berdiet jgk...kami dok buat posa ganti ni, turun gak berat tauu hahaha...bleh kami pakai kebaya raya ni..

    @ayu,
    takpa2...mmg ejaan lebih krg ja tu hehehe

    ReplyDelete
  6. salam..tertarik dgn entry ni..saya tak pernah ada pengalaman bf baby semasa bulan puasa..anak sulung lahir bulan januari..jadi masa bulan puasa dia around 9 month ketika tu..so saya bleh puasa mcm biasala..kurma mmg wajib..now dikira2 bulan puasa 2 wks lagi ni saya masih dlm penghujung pantang..kalau ikutkan nak puasa..tapi takde pengalaman lagi tak taula mcm mana rasa..tp schedule tu nak ikutla..bleh?hehe

    ReplyDelete
  7. @supermomma,
    schedule tu saya pun korek2 tgk2 blog org, then adjust2 skit ikut kesesuaian saya...so no hal la nak ikut hehe..sharing is caring!

    ReplyDelete