Thursday, September 30, 2010

Susu semakin merudum...

sejak lepas raya aritu, aku perasan susu dah pelan2 makin merudum....tp still aku bleh bekalkan pada Sofeya, cuma cukup2 n takda lebihan nak buat stok....
oh risau jgk laa...sbb dok amik satu persatu drpd frozen, tp takda replacement...lama2 kering freezer aku....harap2 tak laaa....ada lg 100++ bekas lg frozen...

jd semlm terpk nak minum soya..dah lamaaaa aku tak minum soya ni....minum la segelas, sebelum tidoq....pagi punya session masa Subuh, nampak la up skitt...masa breakfast minum lg...session kul 11am td nampak ada la perubahan...Alhamdulillah....

dpt blk 5oz...

ye, mmg 5oz tu la standard production aku per session hehehe....aku bkn mcm org lain yg dpt sampai 8-10oz per session...mmg dr dulu ni la ebm aku....kalo terlebih pun skit2 ja, ada la kot termkn apa2 galactagogue...kalo terkurang dr tu, mmg ada skit kerisauan..tp tak sampai tension nak mati la hehehe

jd drpd sini aku insaf sekejap...weekend ni nak try buat power pumping yg dah lamaa tak buat...minum soya blk....dan tawakkal...

8 comments:

  1. pah, saya pun sama..selalunya tak lebih dari 4 la..mmng skett..tkde frozen stok pun, sume bg fresh je..hari jumaat punya wat frozen, tp untuk bekal hari isnin tak ckup, terpaksa guna jugak...

    ReplyDelete
  2. salam perkenalan...
    akak pun mcm tu jugak, sekali pam dapatla dalam 5-6 oz... tp cukup la utk bekalan harian. bila dpt lebih skit, boleh la buat stok...
    hepi breasfeeding :)

    ReplyDelete
  3. x per.. mgkn perubahan hormon kot.. Insya Allah, ia kmbali pulih nnt

    ReplyDelete
  4. kira okay la tu anak hang dah besaq dah..
    aku kali ni sikitlaa bandaing zaman hadiff dulu
    tu aku kena kampoi buat stok banyak2 takut bila Husna dah consume banyak aku tak termmapu nanti

    ReplyDelete
  5. maria pn dah merudum susu..dok amik yg frozen je hari2..huhu..sedih2..

    ReplyDelete
  6. Pah! jangan risau.. Kira ok lah tu.
    Sofeya pun dah setahun lebih.. boleh cover ngan makanan lain.

    ReplyDelete
  7. takut ekk susu merundum ni..mcm saya 2-3 session pump..petang dh mula kasi direct..tapi anak still baby 3month..takut gak susu merundum b4 dia 6 bulan..sebab kalau susu byk mmg nak kasi sampai 2 tahun atau lebih..nak buat 5 session tak dpt..tapi betul la soya tambahkan susu badan..hari2 kena minum soya..

    ReplyDelete
  8. so i'm not alone? stgh tu pump 9-12oz kagum bangat, padahal me per session paling hebat 6oz total.
    but i think of it this way: i supply just enough for my LO, no more no less.
    =)
    go go Pah! (me still got long way to go nih... lol)

    ReplyDelete