Friday, May 20, 2011

Lampin pun berguna

Rentetan kisah anakku Sofeya yang kena chicken pox last week, aku ada bgtau yg dia punya bontot paling worst naik bintik2...asal nak cuci ja dia meraung sakit..kesian :(
so lepas ja aku tulis post aku pasal tu, aku terus pi kedai Anakku, bli kain lampin....lampin ni dia 100% gauze cotton, so takda la boleh tampung air byk2..agak2 sekali dia pee, aku terus salin...kira sampai ke mlm, ada la 4 kali aku saling utk ari tu...pakai dgn cover, so tak la lencun

mlm tu, dah nampak kering skit bintik dia....Alhamdulillah....pastu skrg ni baru la sedar, lampin tu ada gak guna....masa Sofeya kena cirit birit aritu, ada gak member aku suggest pakaikan lampin ni, sbb dia cirit terlalu kerap, tp masa tu dok kat hospital, susah laa nak manage cd yg penuh dgn poo ja (Sofeya pakai dispo sepanjang 5 ari dok kat hospital aritu)

kira ok gak la spare kain lampin ni byk2, kalo anak cirit birit senang ganti, tp runny poo, sure meleleh2 eh? hehehe

cara nak lipat lampin ni boleh tgk kat Youtube ...mcm2 jenis ada..tp aku suka lipat yg style org dulu2 lipat tu, dipanggil origami fold :)

pakai lampin, fastened with snappi atau pin (snappi tu pun bkn brand "Snappi", bli kat Anakku gak)
 *sian kena amik gambar secara paksa-rela


pakaikan dengan waterproof cover (kat bawah ni aku pakai dgn Grovia shell):

yg ni fleece soaker..

dah blk umah, aku mls nak berlampin2 lagi...so aku pakaikan prefold pulak...prefold ni ala2 lampin jgk, tp material dia bkn  kain gauze tu, dan absorbency layers dia lg tebal, so prefold ni dpt menampung lebih skit la air berbanding lampin...

kat bawah ni Sofeya pakai Bumwear colored prefold, color pink sebenarnya, tp tak brapa nampak hehe...dan dipakaikan dgn PUL cover kat sebelah tu...
kat atas tu gambar hari ke-5 ...bintik kat muka dah kering ...

arini dah hari ke-8, still lom fully recover bekas2 tu...esok ada Gathering Mom2mom Norther Region, sgt frust sbb tak dpt pi :((( kalo bawak Sofeya nanti berjangkit kat kids lain pulak....

2 comments:

  1. kain lampin aku wat lap lap mulut depa...hehe..
    sian sofeya..takpa nek awai nnti tak kena dah.

    ReplyDelete
  2. siannyaaaa adik...cepat sembuh sayang:)

    ReplyDelete